Urix

Dro fra skolen i protest – fikk støtte fra presidenten

President Joe Biden støtter Virginia-studenters massive protester mot anti-lhbt+lovverk i staten. «Han er en sterk alliert, så vel som visepresidenten», sier Bidens pressesekretær.

Elever ved McLean High School i Nord-Virginia samlet seg på en parkeringsplass utenfor skolen. I en video publisert på Twitter hører man at elevene roper slagord som «transrettigheter er menneskerettigheter».
Publisert

Skeive elever og allierte over hele den amerikanske delstaten Virginia har arrangert store protester mot de nye trans-retningslinjene foreslått av statens utdanningsdepartement (VDOE) under den republikanske guvernøren Glenn Youngkins.

I de nye retningslinjene fra myndighetene heter det blant annet at foreldre må godkjenne at lærere kan tiltale barna deres ved et navn eller pronomen de ikke fikk tildelt ved fødselen.

Dro fra skolen i protest

Per det nye lovverket får lærere lov til å feilkjønne elever dersom foreldrene ikke sender inn de nødvendige forespørslene til skolemyndigheter.

Lærere vil også bli pålagt å dele informasjon om elevenes kjønnsidentitet med foreldrene. I tillegg kreves det at elevene bruker garderober og toaletter som samsvarer med kjønnet de fikk tildelt ved fødselen. Det samme gjelder deltakelse i sport og andre kjønnsdelte skoleaktiviteter.

Protestene ble utført som såkalte «walk outs», altså at studentene marsjerte ut av klasserommene til et planlagt tidspunkt.

De ble organisert gjennom gruppen Pride Liberation Projecet, som består av over 500 skeive studenter og allierte i Virginia. Gruppen ga veiledning og instruksjoner til elevene i hvordan de skulle få godkjenning fra skoleadministrasjonen til å forlate klasserommene i protest. «Understrek at du har en juridisk rett til å protestere», var blant instruksjonene gruppen skrev på Instagram.

Elevene marsjerte ut av skolen med regnbueflagg og skilt som støttet transmiljøet. Elever ved Annandale High School ropte «beskytt trans ungdom» og «transrettigheter er menneskerettigheter» før en transelev snakket om at deres personlige opplevelse av å ikke bli akseptert av foreldrene.

Biden-administrasjonen: – Støtter lhbtqi+samfunnet

Etter elevprotestene, understreket pressesekretær i Det hvite hus, KarIne Jean-Pierre, at presidenten og hans administrasjon støtter transrettigheter.

Jean-Pierre, som er den første åpne skeive og svarte pressesekretæren i USA, ble spurt av en journalist om presidenten støttet demonstrasjonene. Hun svarte at hun ikke kjente til protestenes fulle omfang, men at Biden er «en president som støtter lhbtqi+samfunnet».

– Han er alltid stolt over å tale imot mishandlingen av dette miljøet. Vi mener, og han mener, at transkjønnede ungdommer bør kunne uttrykke seg fritt, og at de bør få den beskyttelsen de trenger for å være den de er, sa Jean-Pierre.

Biden-administrasjonens støtte til demonstrantene understreker USAs steile fronter. Selv om presidenten gjentatte ganger har talt positivt om transpersoner, fortsetter flere stater å innføre strenge og innskrenkende lovverk.

Virginia-guvernør Glenn Youngkin er en Trump-godkjent guvernør som konsekvent har uttalt seg mot lhbt+rettigheter. Gjennom sin politiske kampanje har han blant annet gjentatte ganger omtalt transjenter som menn.

Bare dager før valget innrømmet Youngkin også at han er imot likekjønnet ekteskap, selv om han lovet at han «ville støtte» denne rettigheten mens han bærer guvernørtittelen.

Retningslinjene er for øyeblikket i en offentlig kommentarperiode frem til 26. oktober.

Powered by Labrador CMS