Urix

Lina Axelsson Kihlblom blir den første transpersonen i Sverige i ministerpost.

Første transperson i ministerpost i Sverige

Lina Axelsson Kihlblom (51) blir skoleminister i den nye regjeringen, som består av 12 kvinner og 11 menn.

Publisert Sist oppdatert

.

Tirsdag introduserte Sveriges første kvinnelige statsminister, Magdalena Andersson (SD), Sveriges første transperson i en ministerpost.

Lina Axelsson Kihlblom (51) ble utnevnt til skoleminister i Anderssons nye regjering.

«Dette er ikke en stor sak, selv om det er viktig for meg og mange andre som opplever de samme problemene», sa Axelsson Kihlblom i et intervju med svensk radio etter utnevnelsen.

«Hvis jeg på en liten måte kan være et forbilde, er jeg glad for det».

.

Spilte et spill for å bli akseptert

Axelsson Kihlblom ble kjent i Sverige gjennom TV-serien «Rektorerna». Da ble hun kjent som rektoren som snudde de dårlige skoleresultatene ved Ronnaskolan. I sin nye rolle vil hun få på plass et forbud mot å ta ut privat overskudd fra skoler.

«Samfunnet må ta kontroll over skolene», sa Axelsson Kihlblom på en pressekonferanse etter utnevnelsen. «Enhver elevs rett til kunnskap skal stå i fokus, og ikke aksjer eller religiøs overbevisning».

I 2015 ga Axelsson Kihlblom ut en selvbiografi, og i et intervju med SVT fortalte hun at hun i en alder av fem år skjønte at hun var en jente i en guttekropp.

«Jeg oppdaget tidlig at for å bli akseptert måtte jeg velge å leve et liv på utsiden og et annet på innsiden», sa hun. «Jeg spilte et spill for å bli akseptert, men jeg visste at jeg en dag ville blomstre, og det var min redning».

I fjor ble Belgia det første landet i Europa som utpekte en åpen transperson som regjeringsmedlem ved å utnevne Petra De Sutter til visestatsminister.

Powered by Labrador CMS