Festival

Skeive urfolkskunstnere blir midtpunktet under Riddu Riddu-festivalen 

Urfolksfestivalen i Kåfjord arrangeres i år 10.-13. juli. Denne gang er det kunsten til skeive urfolkskunstnere som skal feires på Riddu Riđđu-sletta.

– Programmet vårt skal speile og være relevant for hele Sápmi, sier festivalsjef Sajje Solbakk i Riddu Riđđu

Festivalsjef Sajje Solbakk forteller i en pressemelding at skeive samiske kunstnere opplever å ikke ha de samme mulighetene som ikke-skeive til å leve av kunsten sin.

– Flere urfolkskunstnere har uttrykt at de opplever å ikke bli «booket» i like stor grad i sine urfolksmiljøer, også i Sápmi. Slik kan vi naturligvis ikke ha det, sier Solbakk i meldingen.

Riddu Riđđu har derfor samlet en stor god gjeng med skeive urfolkskunstnere for å feire kunsten og skeive kunstnere.

Blant annet inviterer festivalen til det storstilte dragshowet Indigenous Drag Excellence XXL på hovedscenen lørdag kveld, hvor dragartister fra Canada, New Zealand og Sápmi skal opptre. 

Prosjektet skjer i samarbeid med finsk-norsk kulturinstitutt og det finske kulturinstituttet i New York, og er i tillegg finansiert av Nordisk ministerråd.

I tillegg har Riddu Riđđu invitert nærmere 30 skeive urfolkskunstnere fra Grønland, Nord-Amerika og Sápmi til festivalen, som gjennom uka skal dele sin kunst med festivalgjestene.

– Vi vil ha alt fra art-in-progress, hvor publikum får anledning til å komme og se kunstnerne jobbe, til maskedans og konserter, sier Solbakk i pressemeldingen. 

Også Mánáidfestivála, barneprogrammet, vil bli preget av de skeive kunstnerne.

Festivalen kan ellers friste med solokonsertdebuten til Ella Marie Hætta Isaksen, det russiske punkrockbandet Pussy Riot, og ikke minst Mari Boine.

 

Powered by Labrador CMS