Urix

USA ekskluderer Uganda fra handelsavtale

Ugandas antihomo-lovgivning får konsekvenser.

Under Ugandas nye lover kan familie og venner bli pålagt å anmelde homofile og lesbiske forhold.
Publisert

I mai i år ble det kjent at Ugandas president Yoweri Museveni, har godkjent loven mot homoseksualitet 2023, som gir livstids fengsel og dødsstraff for landets homofile.

Lovforbudet som ble vedtatt med 348 mot én stemme, gjør Uganda til det første og eneste landet med et kristent flertall i befolkningen, som har dødsstraff for skeive.

Sist uke ekskluderte president Joe Biden Uganda fra en handelsavtale på grunn av grove brudd på menneskerettighetene. Avgjørelsen trer i kraft i januar.

I en kunngjøring anklaget Biden Uganda for grove brudd på internasjonale menneskerettigheter, og at landets antihomo-lover er i strid med kvalifikasjonskriteriene for handelsavtalen African Growth and Opportunity Act (AGOA), signert av president Bill Clinton i 2000. Handelsavtalen sikrer landene tollfri tilgang til det amerikanske markedet.

I august kunngjorde Verdensbanken at den stopper nye lån til Uganda.

«Straks etter at loven trådte i kraft, sendte Verdensbanken et team til Uganda for å gjennomgå porteføljen vår der, sett i lys av den nye loven», opplyste banken i en pressemelding.

«Det kommer ikke på tale med nye lån eller garantier til Uganda før effekten av den nye loven er vurdert», het det videre.

 

 

Powered by Labrador CMS