Kai Steffen Østensen.

Homofrydpris til Kai Steffen Østensen

FRI Agder og Skeive Sørlandsdager deler årlig ut Homofrydprisen og i år går prisen til Kai Steffen Østensen.

Publisert Sist oppdatert

FRI Agder og Skeive Sørlandsdager deler årlig ut Homofrydprisen. Homofrydprisen er en ærespris som gis til personer eller organisasjoner som utøver en særskilt forskjell for skeive/eller skeives rettigheter på Agder. Skeive personer er mennesker som bryter med samfunnets normer for seksualitet og kjønn.

I juryens begrunnelse heter det:

«Årets prisvinner har valgt å dele åpent fra egne erfaringer som homofil og kristen på Agder. Han har gjennom sitt glødende samfunnsengasjement vært en tydelig stemme for likestilling, inkludering og mangfold innen partipolitikk, studentpolitikk og kirkepolitikk på Agder i flere år.

Jeg er et av de ansiktene som har svart at jeg ikke ville leve.

Kai Steffen Østensen

Hans åpenhet har gitt håp, samtidig som den har gitt et ansikt til alle dem som har kjent at livet virker for vanskelig å leve. Han har særlig gitt unge og kristne skeive en stolt stemme å kjenne seg igjen i.

Årets homofrydpris for 2020 gis til Kai Steffen Østensen for hans brede samfunnsarbeid som alltid har inkludert å være en rollemodell og en framsnakker av skeives levekår på Agder. Kai Steffen Østensen gjør Agder til et romsligere og bedre sted å bo for oss alle.»

Kai Steffen Østensen er Arbeiderparti-politiker og studentpolitiker og i juni i år gikk han ut og snakket åpent om egne selvmordstanker i et fylkestingsmøte.

«Jeg er et av de ansiktene som har svart at jeg ikke ville leve i rapporten om Skeives levekår i 2018. En tilsynelatende bra fyr med gode skussmål i livet,» sa Østensen på møtet.

Han fortalte om en oppvekst i en region som «ikke tok på alvor at folk kunne være annerledes». «Det biter meg i leggen stadig vekk.»

I et intervju med kunnskapsavisen Khrono sier Østensen at han vil bruke de erfaringene han selv har gjort seg, for å bane vei for de som kommer etter.

«Når man vokser opp på Sørlandet, i Bibelbeltet som homofil og aktiv i kirken, møter man mange fordommer. Sørlandet henger bak. Det har vært med å sette sine begrensninger. Fordommene gjorde nok at jeg begrenset meg selv om min egen identitet. Jeg ble «Kai Steffen som homofil», ikke bare meg, som også er skeiv. Legningen fikk definere meg, jeg turte vel aldri å være helt ærlig. Dette er belastende for veldig mange.»

Les rapporten: Skeives levekår i Agder. En kvantitativ og kvalitativ kartlegging

Powered by Labrador CMS