Nærmere 100 personer møtte opp utenfor Polens ambassade i Oslo.

Protesterer mot vold i Polen

– Situasjonen i Polen nå er verre enn den var under kommunismen, sier Aleksandra Weder Sawicka i gruppen Polish Pride in Norway. Søndag 9. august stilte hun og andre aktivister på en demonstrasjon utenfor Polens ambassade i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Demonstrasjonen utenfor Polens ambassade i Oslo ble arrangert i kjølvannet av massearrestasjoner av skeive aktivister i Polen nylig. Også i Polen arrangeres det demonstrasjoner. Tusener møtte opp på en demonstrasjon i Warszawa lørdag 8. augustfor å protestere mot fengslingen av lhbt-aktivisten Margot.

Margot er tilknyttet gruppen som Stop Bzdurom (som på norsk betyr noe som «stopp tullet»). Gruppen har gjort seg kjent gjennom å henge regnbueflagg på offentlige statuer i Warszawa som en protest mot landets nasjonalkonservative regjering og ikke minst som en protest mot innsettelsen av president Andrzej Duda torsdag forrige uke.

Politivold og overgrep

President Duda er en erklært homofob og har blant annet hevdet at lhbt-personer ikke er mennesker, kun en ideologi. Duda vant en knapp valgseier og under innsettelsen protesterte en rekke politikere ved å kle seg i fargete klær som tilsammen dannet en regnbue.

Margot har de siste ukene blitt arrestert tre ganger i sammenheng med demonstrasjoner. Nå er hun varetekstfengslet i to måneder og risikerer ifølge polske lhbt-aktivister hele syv års fengsel.

48 menneskerettighetsaktivister som protesterte mot den kontroversielle rettskjennelsen, ble fredag pågrepet av politiet. Ifølge aktivister var politiet voldelige og slo folk til bakken med batonger.

Polish Pride in Norway har arranger en rekke markeringer og demonstrasjoner det siste året, og søndag 9. august var de tilbake utenfor Polens ambassade i Oslo. Nærmere 100 mennesker møtte opp for å vise avsky mot volden vi nå ser mot lhbt-aktivister i Polen.

– De konservative hevder homofili skader det polske samfunnet og polske verdier, sier Aleksandra Weder Sawicka.

Et splittet land

Aleksandra Weder Sawicka er en av initiativtakerne til gruppen Polish Pride in Norway. Til Blikk forteller Weder Sawicka at markeringen er viktig for å synliggjøre støtte til skeive i Polen.

– Situasjonen i Polen nå er verre enn den var under kommunismen. Metodene myndighetene og politiet bruker er helt utenkelige, sier Aleksandra Weder Sawicka til Blikk.

President Duda og konservative krefter bruker lhbt-personer og rettighetskampen til å skape frykt i befolkningen.

– Vi skal ikke undervurdere hva slike markeringer betyr, sier John Earhart i Den Norske Bamseklubben.

– Homofili sammenlignes med pedofili. Det gjør at storsamfunnet lettere kan snu ryggen til volden og overgrepene på skeive aktivister. De konservative hevder homofili skader det polske samfunnet og polske verdier.

Demonstrasjonen utenfor ambassaden gikk av stabelen uten appeller og slagord. Politiet kom da markeringen startet og fortalte arrangørene at de stolte på det ville gå rolig for seg og forlot så plassen.– Det som er viktig med en slik markering er å vise støtte og vise våre skeive venner i Polen av vi ser hva som skjer der. Det arrangeres slike markeringer over hele Europa, men også i New York.

Overgrepene på skeive og den politiske retningen Polen nå går i kan få konsekvenser for landet.

– EU har allerede sagt at situasjonen er uholdbar. I verste fall kan Polen bli kastet ut av EU. På samme tid er Polen et splittet land hvor halvparten ikke bryr seg om at noen grupper mister menneskerettighetene sine. Det kan vi ikke akseptere, sier Aleksandra Weder Sawicka.

Bamseklubben viser støtte

Den Norske Bamseklubben har møtt trofast opp på alle markeringene som har vært arrangert ved Polens ambassade. Blikk møtte klubbleder John Earhart stilte i «Bears of Poland» t-skjorte.

– Den Norske Bamseklubben har tett kontakt med bamsemiljøet i Polen og vi har besøkt dem flere ganger. Våre polske bamsebrødre er bekymret nå, sier John Earhart til Blikk.

– Bamseklubber er sosiale fetisjorganisasjoner og politisk uavhengige. Likevel kjenner de situasjonen i Polen på kroppen. Det at vi stiller opp og lager slike markeringer i Oslo betyr mye og vi vet at bamsene i Polen setter pris på det. Vi skal ikke undervurdere hva slike markeringer betyr, sier Earhart og løfter Bamseflagget til værs.

Powered by Labrador CMS