Politikk

Utredning om et tredje juridisk kjønn har startet

– Vi går umiddelbart i gang med å utrede spørsmålet om en tredje kjønnskategori, sier kulturminister- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen til Blikk.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) bekrefter overfor Blikk at utredningen at regjeringens utredelse av en tredje juridisk kjønnskategori er igangsatt.
Publisert Sist oppdatert

.

Utredningen vil danne grunnlag for å fremme et eventuelt lovforslag om et valgfritt juridisk tredje kjønn.

Hurdalsplattformen som danner grunnlag for den nye regjeringen bestående av AP og SP, inneholder ingenting om hvorvidt partiene går inn for at Norge skal innføre et valgfritt juridisk tredje kjønn.

Mange har etterlyst svar på hva den nye regjeringen mener om saken.

.

Nå går regjeringen altså i gang med en utredning for å se på konsekvenser av og formaliteter rundt en mulig innføring av det å kunne velge en tredje kjønnskategori i pass og andre identifikasjons-papirer.

– Utredningen tar den tid det tar, men vi starter arbeidet ganske straks, og det er jo kjent hvor jeg står i saken, svarer kulturminister Trettebergstuen på spørsmål om tidsperspektivet før et slikt lovforslag kan fremmes.

Dersom et tredje juridisk kjønn innføres, er det en inkludering av kjønnsflytende mennesker som har vært etterlyst lenge. Det vil det åpne for at mennesker som ikke definerer seg som mann eller kvinne selv kan velge en kjønnskategori som samsvarer med deres identitet.

En eventuell lovendring vil også angå utenlandske borgere, som i sitt hjemland allerede har hatt adgang til å velge denne kategorien, men som i møte med norske regler har vært tvunget til å velge mellom mann og kvinne for å få D-nummer eller personnummer.

Rundt to milliarder mennesker har idag anledning til å velge en tredje juridisk kjønnskategori, og dersom Norge innfører denne rettigheten, følger vi i fotsporene til land som Nepal, Tyskland og USA.

.

.

Powered by Labrador CMS