Anette Trettebergstuen.

Anette Trettebergstuen i konverteringsduell

Møter Espen Ottesen i Norsk Luthersk Misjonssamband til duell om homoterapi.

Publisert

Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne foreslo i 2019 et forbud mot konverteringsterapi, men fikk ikke flertall på Stortinget. I stedet ble regjeringen bedt om å utrede saken. Et forbud mot konverteringsterapi skulle vært ferdig utredet våren 2020, men utredningen er enda ikke klar.

VGTVs dokumentarserie «Homoterapi» i 2019 skapte ny blest om det kontroversielle temaet.

Serien fikk mye oppmerksomhet og ble en samfunnsdebatt med mange stemmer. I løpet av to døgn hadde over 80.000 signert et opprop for et forbud. Tematikken ble også behandlet i familie- og kulturkomiteen på Stortinget hvor medlemmene pekte på at EU-parlamentet anbefaler sine medlemsland å innføre et slikt forbud, noe både Malta, Uruguay, Canada og flere amerikanske delstater allerede har gjort.

Komiteen påpekte videre at begrepene konverteringsterapi, konversjonsterapi, homoterapi og reorientering blir brukt om hverandre, og ba om en grundig utredning for å sikre et forbud som treffer riktig.

Hvem følger opp?

Den gang kultur og likestillingsminister Trine Skei Grande sa til Stortinget at regjeringen tok sikte på en utredning som skulle ende med et forbud mot konverteringsterapi. Skei Grande la vekt på at forbudet må sikres gjennom et lovverk som står seg og som tydelig stopper denne typen overgrep mot menneskers rett til å elske den de vil.

I november 2019 arrangerte organisasjonene FRI, Skeivt kristent nettverk, Salam Norge, Skeiv Verden og Skeiv Ungdom, samt 213 podcast, en demonstrasjon utenfor Stortinget. De sto sammen om å mene at konverteringsterapi er grove overgrep mot skeive menneskers frihet og krevde at regjeringen setter en stopper for praksisen.

Appellanter under demonstrasjonen var Morten Hegseth Riiber og Brian Furnes fra VGTV-serien Homoterapi, stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap), leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum, Emilie Nancy Eiken i Skeivt kristent nettverk, Henza Anwar i Salam Norge og politisk nestleder i Skeiv Ungdom, Robin Leander Wullum.

Gråt seg i søvn

Robin Leander Wullum, politisk nestleder i Skeiv Ungdom, var en av mange appellanter under demonstrasjonen «Stopp konverteringsterapi» på Eidsvoll plass i Oslo i november 2019. – Min religiøse bakgrunn er delvis fra den norske kirke, og delvis fra en karismatisk pinsebevegelse. Fra Jeg var 13 år til rett før jeg ble 17 år og gikk i min første Prideparade her i Oslo, ba jeg nesten hver kveld, sa Robin Leander Wullum til de mange som hadde møtt opp utenfor Stortinget.

– Jeg ba om å bli fiksa, fordi jeg var overbevist om at min eksistens var en feil. Jeg ba om å bli helbredet fra skeivheten min, så jeg skulle slippe å brenne når dette livet er slutt. I flere år gråt jeg meg i søvn jevnlig, fordi bønnene ikke fungerte. Uansett hvor mye jeg prøvde, var jeg fremdeles verken heterofil eller ciskjønnet. Mye av samfunnsdebatten så langt har handlet om forsøk på å endre seksualitet. Om homoterapi, sier Leander Wullum og legger samtidig til at det er et begrep som ikke klinger godt.

– Jeg liker egentlig ikke begrepet homoterapi, fordi det glemmer de av oss som blir utsatt for de samme overgrepene fordi vi har en kjønnsidentitet som ikke passer kjønnet vi ble tildelt ved fødsel.

Homoterapiduell

I november 2019 forsøkte stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap), første nestleder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, å få et klart svar fra statsminister Erna Solberg vedrørende konverteringsterapi. Slik gikk det.

Arbeiderpartiets likestillingspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen prøvde å få svar fra statsministeren om hun...

Publisert av Homonettverket- lesbiske, homofile, bifile, transpersoner i Arbeiderpartiet Lørdag 16. november 2019

Mandag 8. februar stiller Trettebergstuen til debatt om konverteringsterapi. I debatten, som arrangeres av Homonettverket i Arbeiderpartiet, møter Trettebergstuen informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen.

Temamøtet om konverteringsterapi strømmes gratis på Facebook kl. 18 – 19.30. Mer info her: Temamøte om konverteringsterapi

Powered by Labrador CMS