Pride

Egen Mini Pride og norske talenter under Regnbuedagene i Bergen

Kultur og likestillingsminister Lubna Jaffery returnerer til hjembyen for å stå for den høytidelige åpningen av Regnbuedagene i Bergen, fredag. – Vi lover et organisert kaos fylt med politikk, dans, musikk, og glede, sier styreleder Mona Frank til Blikk.

Fra Regnbuedagene 2017.
Publisert
Mona Frank, styreleder i Regnbuedagene i Bergen.

Kultur og likestillingsministeren Lubna Jaffery åpner årets festival på Den Nationale Scene i Bergen fredag 31. mai. Siden går det slag i slag i en hel uke.

På Store Scene møtes aktivister, skuespillere, musikere og dansere for å markere starten på en syv-dagers lang Pride-festival, og det loves en miks av kampklare og feststemte taler, skeive tekster, rå rytmer og selvsagt en god dose glam.

På scenen står blant andre Tuva Syvertsen og aktivist og forfatter Guro Sibeko, samt et utvalg fra grasroten av skeiv kunst og kultur gjennom lokale artister og kunstnere, og det nyoppstartede skeive mannskoret Rainbros.

På scenen står også den Oslobaserte performancekunstneren Teddy Angel, som nå tar turen til sin gamle hjemby for å sette Regnbuedagene på hodet. Teddy Angel er blant annet kjent fra det ekstravagante klubbkonseptet Bad Habits.

Organisert kaos

Performanceartist Teddy Angel står på scenen både under åpningen på Den Nationale Scene og på etterfesten Babylon Bergen.

Mona Frank, styreleder i Regnbuedagene, forteller til Blikk at det for tiden råder et organisert kaos på kontoret. Det er mye som skal landes før startskuddet går, men alt er under kontroll, skal vi tro Frank.

– Vi er i full gang og legger siste hånd på programmet til blant annet Mini Pride, åpningsshowet og selvsagt Regnbuenatta, sier Frank til Blikk.

Mini Pride og regnbuefamilier

Akkurat Mini Pride og fokus på barn og unge står sterkt i år. Bakteppet er kontroversene rundt fjorårets festival, da Redd Barna så seg nødt til å avlyse en barnefestival under Regnbuedagene i Bergen grunnet trusler om vold.

I år lanserer Regnbuedagene derfor en ny arena, Mini Pride, hvor det er eget program for barn, familier og ungdom og med tilbud for barn og unge i alle aldersgrupper, sier Frank.

Med avlysningen av Redd Barnas festival i fjor i bakhodet, mener Frank det er et særlig behov for fokus på barn og ungdom, og ikke minst regnbuefamilier.

– Vi opplever jo en økende polarisering i samfunnet og på nett der flere og flere mener Pride ikke har noe med barn og unge å gjøre. Det er helt klart en import av amerikansk diskurs, og konspirasjonsteorier rett og slett.

Mini Pride starter lørdag 1. juni og varer hele uka på forskjellige arenaer, fra Pride House til Spillhuset, Forandringshuset og i en egen Mini Pride Park på Festplassen. På programmet står både bingo, teater, grilling, workshop for lærere og paneldebatt med ungdomspolitikere.

– Med Mini Pride synliggjør vi regnbuefamilier og skaper en arena for barn som kanskje føler at de ikke helt passer inn i normene. Da er det viktig å få møte andre som er som seg selv, eller som lever i familier som ligner sin egen. Det å være skeiv er så mye mer enn seksualiseringen motstanderne våre fokuserer på hele tiden.

Festplassen under regnbuen

Big Daddy Karsten står på scenen i Pride Park, hvor han garantert serverer sin siste singel «Jordbær & Champagne».

I år ligger både Pride House og Pride Park på Festplassen midt i sentrum av Bergen, og begge arenaer byr på fullt program. I Pride House blir det som vanlig debatter, kafé og sosiale arrangementer.

I Pride Park blir det stands, konserter og happenings fra parken åpner 6. juni. Av artister som går på scenen i Pride Park kan nevnes Ash Olsen, Big Daddy Karsten og det nye stjerneskuddet Randi Oline, som du kan lese stort intervju med i Blikks Prideutgave i salg 10. juni.

Paradedagen er lørdag 8. juni, og paraden ender i Pride Park, hvor DJ Bente Talentet tar imot festglade paradedeltakere. Selveste Skrellex vil underholde fra hovedscenen, sammen med Bergens egen dragtrupp Haus of Friele.

Der vil også Monica, tidligere kjent som både Miss Harmonica og Minnie-Oh, sørge for stemning, sammen med Rü, som gjorde store suksess på Oslo Pride i fjor.

DJ Refel, kjent fra blant annet Baba Bar i Oslo, sørger for rytmer og varmer opp før Bergens stolthet Datarock får på scenen for å avslutte festen i Pride Park.

Devine Temptations og Babylon Bergen

Etter at glitteret har lagt seg i Pride Park, er det klart for det store avslutningsshowet og etterfesten på Kulturhuset, Regnbuenatt: Devine Temptations & Babylon Bergen.

– Det som er spesielt i år er at vi har fokus på norske talenter, og den eneste regelen er: slipp deg løs og følg strømmen. Festens vertinne er Mimi Devine, som vil presentere noen av Norges flotteste queerartister innen burlesk, drag og performance, sier Falk og lister opp artister som Frida Marida, Bambia, Haxtho og Gore. På scenen står også Magic Dyke og Teddy Angel, samt Ida Sanguine og Diesel, kjent fra The House of Meraki.

Ingen fest uten musikk, og Oslobaserte DJ AlphaDiva deler dj-båsen med Londonbaserte DJ Gawd-x.

Fullt program og informasjon finner du her: regnbuedagene.no og program som pdf

 

Powered by Labrador CMS