Gilbert & George, BEARDARY, 2016.

Gilbert & George til Astrup Fearnley

Fra september til januar viser Astrup Fearnley Museet utstillingen «Gilbert & George The Great Exhibition» (1971-2016).

Publisert Sist oppdatert

Les også

Italienskfødte Gilbert Proesch (75) og britiske George Passmore (76) møtte hverandre som unge studenter i 1967 på St. Martin’s School of Art i London og ble forelsket. Siden den gang har paret vært uatskillelige både privat og profesjonelt, og har gjort seg mer enn bemerket på den internasjonale kunstscenen i over 50 år.

Gilbert & George har bodd og arbeidet sammen i 12 Fournier Street i Spitalfields øst i London i over 50 år.

Helt siden de siden de startet sitt samarbeid har Gilbert & George bodd og arbeidet i samme East End-kvarter i London, og spist middag på den samme bangladeshiske restauranten i over 40 år, Meraz Cafe, Hanbury Street. Ved å redusere livet i hjemmet og på atelieret i Fournier Street til enkle hverdagslige rutiner har de skapt plass til fullstendig kunstnerisk galskap og kreativitet. Punkere og nasjonalister, folkedans og bomber, høstløv og kontaktannonser – med sitt egenartede og samkjørte blikk gjenskaper de verden slik de ser den.

Kledd i pene og nesten helt like dresser – har de utfordre kunstens og samfunnets konvensjoner, uredde og alltid rett på sak. De lager fotobaserte verk i store formater i en grafisk stil med sterke farger, i tillegg til malerier, collager, performance og videoverk. Gilbert & George skiller ikke mellom liv og kunst og opptrer ofte selv i verkene sine, som levende skulpturer, og innholdsmessig tar de opp et bredt spekter av menneskelige erfaringer som religion, seksualitet, identitet, byliv, terrorisme, overtro, aids, alderdom og død.

Bare fire måneder etter den voldsomme debatten og de voldelige opptøyene i kjølvannet av trykkingen av Muhammed-tegningene i den danske avisa Jyllands-Posten i 2005, åpnet Gilbert & George utstillingen «Sonofgod Pictures: Was Jesus heterosexual?» på White Cube Gallery i London. Under titler som «God loves fucking! Enjoy» og «Jesus says forgive yourself», stilte kunstnerne ut 21 store fargerike verker, laget i en glassmalerilignende stil, lik de som finnes i kirker verden over. Flere mente at Jesus-utstillingen var frigjørende, mens andre igjen rett og slett mente at den var blasfemisk.

Gilbert & George står bak det mest homopolitiske bidraget i Astrup Fearnley Museets faste samling; «Was Jesus Heterosexual» fra 2005.

Utstillingen «Gilbert & George The Great Exhibition» (1971-2016) fyller Astrup Fearnley Museet fra gulv til tak med surrealistiske og symboltunge bilder, med det stramme rutenettet som er karakteristisk for paret.

Utstillingen er kuratert av Hans Ulrich Obrist og Daniel Birnbaum, og viser et utvalg som kunstnerne selv anser som mest representative for deres kunst og liv sammen. Gilbert & George vil være tilstede under åpningen.

Gilbert & George The Great Exhibition, Astrup Fearnley Museet, åpning 13. september, kl. 18- 20. Utstillingen står fram til 12. januar 2020.

Powered by Labrador CMS