Skeive flyktninger
«Yusuf» er flyktningen Norge ikke vil ha
– Norske utlendingsmyndigheter begår store overgrep mot homofile flyktninger, sier Yusufs støttespiller Odd Erik Germundsson.
Da egyptiske «Yusuf» søkte asyl i Norge, måtte han blant annet vise fram intime bilder av seg selv og andre gutter til Utlendingsnemda. Selv etter dette fikk han avslag på søknaden om asyl på bakgrunn av seksualitet.
– Denne vonde saken er blitt så vond på grunn av norske utlendingsmyndigheter, sier pedagog og sosialantropolog Odd Erik Germundsson til Blikk.
Han har har jobbet med flyktninger i 33 år og har hjulpet «Yusuf» helt siden de først møttes på et asylmottak for mindreårige flyktninger litt utenfor Oslo i 2015. Han har også fortalt Yusufs historie i boken «Hør oss! Om enslige barn på flukt».
Yusuf er et pseudonym. Av hensyn til hans egen sikkerhet, omtaler verken Blikk eller Germundsson ham med sitt faktiske navn.
Grunnen til at Yusuf nå er på flukt i Europa, mener Germundsson skyldes diskriminerende praksis hos Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemda (UNE).
– De trodde ikke på at Yusuf er homofil til tross for at de fikk forelagt bildebevis. Homofile flyktninger blir ikke trodd. UDI og UNE sender homofile ut av Norge til vold og forfølgelse. Det er en bevisst og helt villet politikk. De tror at homofile lyver.
– Som en forskremt fugleunge
Yusuf er 17 år og har nettopp ankommet Norge. Han har hørt at Skandinavia var et bedre sted for homofile. Politiet oppdager at han tidligere har bodd i Italia og UDI forsøker å sende ham tilbake. Men Italia vil heller ikke ha ham.
I hjemlandet Egypt er seksuelle og romantiske handlinger mellom personer av samme kjønn forbudt. Bryter du loven risikerer du 17 år i fengsel. Allerede som tiåring forstod Yusuf at han er homofil. Han så ingen annen mulighet enn å flykte.
I Norge sendes han til et asylmottak for enslige mindreårige. Her møter han Odd Erik Germundsson for første gang.
– Han hadde en framtoning som en forskremt fugleunge, så nervøs og traumatisert var han, forteller Germundsson.
– Da jeg skulle dra ga han meg en stor, varm klem. Og det var en klem som virkelig fikk meg til å våkne. Jeg visste ikke da at han var homofil, det var noe han først fortalte lenge etterpå.
Den første tiden i Norge er preget av redsel og nervøsitet. Yusuf hakker og stammer, føler seg stresset hele tiden og snakker derfor så fort at folk ikke forstår ham. Han søker om opphold som mindreårig asylsøker, men får avslag.
«Har du bestemt deg for å være homofil?»
For å bli anerkjent som skeiv flyktning i Norge må man «ha en velbegrunnet frykt for forfølgelse (...) og være ute av stand til, eller på grunn av slik frykt uvillig til, å påberope seg hjemlandets beskyttelse», ifølge UNE.
– Etter at Yusuf fikk sitt første avslag, gjorde han fastlegen sin oppmerksom på at han er homofil. Siden fortalte han det til meg, sier Germundsson.
Yusuf fyller nå 18 år. Han flyttes han til et voksenmottak og forsøker igjen å søke asyl. Denne gangen med hjelp fra en advokat som klager på UDIs avslag. Det at han er homofil skal kunne gi ham oppholdstillatelse. Yusuf ber om et nytt møte med UDI.
– Under dette møtet fikk han en elendig tolk av UDI. I tillegg var ordene som ble brukt nok så kompliserte. Han hadde ikke gått på skole i hjemlandet og forstod ikke det som ble sagt, sier Germundsson.
Under intervjuet spør UDI om Yusuf har valgt å være homofil.
– Det var et veldig ledende spørsmål. Jeg tror ikke Yusuf forstod hva det betød, men han svarte etter beste evne.
Ifølge en intervjurapport fra UDI datert 8. mars 2017 utspiller samtalen seg slik:
– Har du bestemt deg for å være homofil?
– Ja. Men jeg har jo praktisert det for lenge siden.
– Bare så jeg forstår: det at du er homofil er et faktisk valg du har tatt?
– Ja.
– Kunne du bestemt deg for å ikke være homofil?
– Det har jeg ikke bestemt. Det har aldri streifet meg.
– Du sier at du er homofil ved valg. Jeg lurer da på om du kunne valgt å ikke være homofil?
– Nei, det tenkte jeg ikke på, jeg er fornøyd med det, for mennesket jeg var sammen med, det var jeg fornøyd med.
Viser kyssebilder
Etter det andre intervjuet med UDI, får Yusuf nok et avslag. Senere søker han en tredje gang. Da gangen får han også avslag på asylsøknad.
– Det er et veldig vanlig fenomen at homofile muslimer ikke tør å fortelle at de er homofile under første intervju med norske utlendingsmyndigheter. Hele livet har de vært livredde for åpent å erkjenne at de er homofile og derfor har de ikke oppgitt det som et asylgrunnlag, sier Germundsson.
– De har holdt tilbake informasjonen av frykt for å bli dårlig behandlet av norske myndigheter, for det er de vant til i sitt hjemland. Når de etterpå kommer med et nytt asylgrunnlag, seksualiteten, mener myndigheter at det er noe de har funnet opp for å få opphold.
I løpet av tiden i Norge bor Yusuf hos Germundsen i halvannet år. Germundssen blir på et tidspunkt selv innkalt som vitne i et nemndsmøte i Utlendingsnemnda. Her skal det avgjøres om Yusuf virkelig er homofil.
– Jeg var tilstede på nemndsmøtet for bekrefte at han var homofil. Da nevnte jeg at han hadde en kjæreste mens han bodde hos meg. Nemdsleder spurte om Yusuf hadde noen bilder av denne kjæresten. Yusuf trakk fram mobilen sin og nemndsmedlemmene nærmest klatret over skrankene, så ivrig var de etter å se bildebevis.
Yusuf viste fram bilder av at han kysset og klemte en annen mann. På noen av bildene hadde de to guttene bar overkropp.
– Både Yusuf og jeg ble veldig overrasket over at han fikk avslag fordi han ikke var troverdig. Spesielt etter at de hadde sett bildebevisene.
Forfølges av brorens leiemordere
Yusuf får et endelig avslag av UNE i juni 2018. Han flykter til Italia der han har to brødre, begge med oppholdstillatelse i landet. Den eldste broren ber Yusuf om å jobbe svart og stikker pengene i egen lomme. Han krever også at Yusuf skal «konvertere» til heterofili og gifte seg med en jente som allerede er valgt ut til ham, sier Germundsson.
– Under en av de siste samtalene de hadde, ble broren så sint at han knuste et glass og forsøkte å skjære opp halsen til Yusuf. Han traff nesten halspulsåren. På sykehuset fikk han et dokument som understreker at dette var et drapsforsøk.
Yusuf drar til en advokat med bildebevis og sykehuspapirene. Broren blir anmeldt for drapsforsøk. Men så starter «helvetet». I dag er Yusuf igjen på rømmen – denne gangen fra brorens leiemordere, sier Germundsson.
– Ideelt sett burde denne volden Yusuf utsettes for endre UDI og UNE sine standpunkter om troverdighet, men i virkeligheten diskrimineres homofile hele tiden i slike saker.
– Jeg startet en Spleis for å samle inn penger til ryggoperasjonen, fordi han falt da han rømte fra leiemorderne. Han må sette inn metall nederst i ryggen for å forhindre at han blir lam.
Fordi Yusuf ikke har italiensk helsekort, må han betale dobbelt pris. Summen tilsvarer omtrent 40 000 norske kroner. Germundssen har den siste tiden jobbet med å samle inn disse pengene. Gjennom en Spleis der 170 givere har bidratt har han nesten nådd målet.
– Overgrep mot homofile flyktninger
Yusuf lever i dag i en forstad utenfor Milano og er fremdeles papirløs. Han har fått avslag på asylsøknaden i Italia. Heller ikke her trodde myndighetene på at han er homofil.
Gjermundsen jobber med å få sendt pengene innsamlet gjennom Spleis til Yusuf i Italia.
Fordi sjansene for opphold på bakgrunn av seksualitet nå er minimale, forsøker Germundsson å oppdrive papirene som dokumenterer at Yusuf risikerer ni års fengsel på grunn av «terrorisme» under den arabiske våren, dersom han returneres til Egypt.
Som fjortenåring deltok Yusuf i en demonstrasjon mot Egypts daværende president Hosni Mubarak på Al-Tahir-plassen i Kairo under den arabiske våren. Etter dette ble han fengslet av politiet og torturert, blant annet med elektrisk sjokk mot underlivet.
Germundsson mener det er tragisk at UDI og UNE Ikke har revurdert Yusufs asylsøknad.
– Gjennom sin gjennomførte mistenksomhet begår utlendingsmyndighetene store overgrep mot homofile flyktninger og sørger for at de må flykte ut av landet til vold og forfølgelse, sier han.
Blikk har kontaktet Utlendingsnemda for kommentar til saken. Les svaret her.