Ble tvunget til å vise intime bilder og videoer for å «bevise» at hen er skeiv

Verdens første undersøkelse av skeive asylsøkeres opplevelser i Europa avdekker overgrep, forfølgelse og diskriminering.

Publisert Sist oppdatert

Flyktninger må håndtere den traumatiske opplevelsen av å rømme fra hjemlandet og leve i flyktningleirer og sentere, mens de venter og håper på asyl i Hellas.

For skeive flyktninger er situasjonen mer kritisk enn for streite flyktninger, viser den nye undersøkelsen utført av den greske organisasjonen Transgender Support Association.

Jeg ble slått og voldtatt fordi jeg var trans. Når du er trans, tror alle at de kan gjøre hva de vil med deg. Det var dager da jeg ble voldtatt av opptil syv menn. Hvis jeg nektet, fikk jeg beskjed om at de ville drepe meg og kaste meg et sted der ingen ville finne meg.

Anonym flyktning, sitert i undersøkelsen

Forskningsundersøkelsen er den første av sitt slag i verden, og avdekker dramatiske funn. Forfølgelse, overgrep under oppholdet både i Tyrkia og Hellas, diskriminering i tilgang til arbeid og offentlige tjenester, manglende tilgang til tolk, skam, stigma og usikkerhet knyttet til bosituasjon er blant noen av problemene flyktningene møter på ved ankomst i Europa.

En av intervjuede asylsøkerne forteller at hen ved ankomst i Europa måtte fremvise videoer og bilder med varierende grad av intimt innhold, for å «bevise» sin skeive identitet.

Marina Galanou, president i Transgender Support Association, sier til den greske avisen Kathimerini at skeive flyktninger har for utydelige retningslinjer under asylsøknadsprosessen. Hun understreket også at det finnes lite informasjon om skeive flyktningers liv i Hellas og EU etter at grensene ble stengt under koronapandemien.

– Dette er en gruppe som opplever mye stigmatisering. Selv om de kun utgjør 4,3 prosent av flyktningpopulasjonen, står de overfor spesielle problemer og behov, sa Galanou under den digitale fremleggelsen av rapporten.

17 asylsøkere og flyktninger deltok i undersøkelsen. Ti av dem hadde alle søkt asyl på bakgrunn av seksuell orientering, syv hadde søkt på bakgrunn av kjønnsidentitet. Fem fagpersoner er også intervjuet.

Undersøkelsen er en del av prosjektet «LGBTI+ Refugees in Greece – The EU-Turkey deal and Beyond», finansiert av Open Society Foundations. Som en del av prosjektet ble en tredelt guide til lhbt+flyktninger publisert på gresk, engelsk, fransk, arabisk, farsi, urdu og pashtun. Den digitale guiden er tilgjengelig på engelsk her.

Powered by Labrador CMS