Masseskytingen

Reagerer på Matapours anke: – Farlig og stusselig

– Han unner ikke de som er mest berørt den hjelpa de har krav på, sier tidligere LLH-leder Bård Nylund til Blikk.

Bård Nylund er avdelingsleder for Landsorganisasjonen i Norge (LO) og tidligere leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Han har selv fått oppnevnt bistandsadvokat etter Osloskytingen og reagerer på ankesaken.
Publisert Sist oppdatert

36 personer har fått oppnevnt bistandsadvokat etter skytingen utenfor Per på hjørnet og London Pub i Oslo natt til 25. juni. Zaniar Matapour (43) er siktet for drap begått med terrorhensikt etter å ha drept to personer og skadet ytterligere 21 personer.

På vegne av Matapour har advokatfirmaet Elden anket oppnevnelsene av bistandsadvokat til ofrene. Nå skal Høyesterett avgjøre om de 36 ofrene har krav på dette.

Avdelingsleder for Landsorganisasjonen i Norge (LO) og tidligere LLH-leder Bård Nylund er en av dem som har fått oppnevnt bistandsadvokat. Han reagerer på Matapours anke.

– At en mann som har drept to mennesker på åpen gate, skutt 20 andre og etterlatt seg store traumer hos potensielt hundrevis av mennesker ikke unner de som er mest berørt den hjelpa de har krav på, sier meg ganske mye om en mann som ikke bare er farlig, men også ganske så stusselig på samme tid, sier Nylund til Blikk.

Motstridende beskjeder

220 personer har status som fornærmede etter hendelsen. Et av kriteriene for å regnes som fornærmet har ifølge Oslopolitiet vært hvor nært vedkommende har vært en eller flere skuddbaner.

I juli avslo Oslo tingrett 37 søknader om å få bistandsadvokat etter skytingen. Avgjørelsen ble senere omgjort i Borgarting lagmannsrett, som viste til at politiet mente at alle som befant seg på og i umiddelbar nærhet av utestedet London Pub var potensielle mål for skytingen.

«I lys av hva og hvem som antas å ha vært mål for handlingen, mente lagmannsretten at alle som mener å ha et sivilt krav i anledning saken, og som trenger bistand med å sette fram et slikt krav, bør få oppnevnt bistandsadvokat», skrev lagmannsretten i sin vurdering av saken.

Anker to oppnevnelser

Det er ikke sikkert at saken går videre til Høyesterett. Elden advokatfirma har bedt retten om å avklare vilkåret for oppnevnelse av bistandsadvokater. Bistandsadvokatene får først mulighet til å kommentere Matapours anke før Høyesterett skal vurdere om den skal tas opp til behandling.

Elden advokatfirma har «anket både Borgarting lagmannsretts nektelse av oppnevning i saken om SIAN-påkjørselen og oppnevnelsene for de som hverken ble truffet eller var i skuddlinjen etter Oslo-skytingen, til Høyesterett», heter det i pressemeldingen advokatfirmaet sendte ut fredag i forrige uke.

– Borgarting lagmannsrett har i to likeartede saker benyttet to ulike kriterier for om det skal oppnevnes bistandsadvokat. Begge sakene er spesielle og de fornærmede har i begge saker et likt behov for advokatbistand. Derfor er det etter vårt syn nødvendig at Høyesterett ser nærmere på avgjørelsene, sier Inger Zadig fra Elden advokatfirma, som er en av Matapours forsvarere.

Powered by Labrador CMS