Som ambassadør for Salam vil Flamur Kastrati bli en del av et team som jobber med å synliggjøre skeive med muslimsk bakgrunn, samt inspirere idretten til å bli mer inkluderende, varmere og tryggere for lhbtq personer.

Flamur Kastrati blir Salam-ambassadør

KBK-spilleren Flamur Kastrati havnet i søkelyset sist søndag etter å ha kalt Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo «jævla soper». Nå tar Kastrati ansvar og etter dialog med Salam blir han nå ambassadør for organisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Kristiansund-spiller Flamur Kastrati havnet i søkelyset sist søndag etter å ha kalt Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo «jævla soper».

Kastrati er spiss i Kristiansund Ballklubb (KBK) og skjellsordet ble slengt ut under en kamp mot Vålerenga på Intility Arena på Valle Hovin i Oslo søndag 25. oktober.

Kastrati blir ambassadør

Organisasjonen Salam har siden søndag vært i dialog med Flamur Kastrati. I dag kom nyheten om at KBK-spilleren blir ambassadør for organisasjonen.

Som ambassadør skal Kastrati være med på skolebesøk hvor han skal snakke om blant annet machokultur, homofobi og idrettsmiljøet, sier Begard Reza.

– Salam har vært i tett kontakt med Flamur Kastrati og hans folk siden søndag. Vi mener det må være lov å bli en bedre versjon av seg selv. Hvis ikke kommer vi ingen vei, sier Begard Reza, generalsekretær i Salam.

Salam opplever en fotballspiller som er ydmyk og samarbeidsvillig.
– Kastrati kontaktet selv Salam. Han var opptatt av hvordan vi hadde det, hva vi føler og fortalte at han vil bidra i vårt arbeid, sier Begard Reza.

For Salam har det enorm betydning at en streit muslim med en profil som Flamur Kastrati har tar kontakt og vil rette opp feil, samt bidra med sin kunnskap, sine perspektiver og som stiller seg til rådighet.

Resultatet av samtalene er at Flamur Kastrati nå blir en ambassadør for Salam og arbeidet deres.

– Han ønsker nå å samarbeid med Salam slik at det ikke blir flere slike hendelser. Han er inneforstått med at det var en homofob handling og at det trengs et arbeid overfor unge med tanke på homofobi og transfobi.

Tok grep

Kastratis uttalelser skjedde i kjølvannet av flere rasistiske hendelser i fotballen den siste tiden. Forskjellen er at Kastrati selv tok grep umiddelbart.

– Idretten har mye å lære av Kastrati. Hvem har tatt ansvar for de rasistiske hendelsene den siste tiden? Hvor er dialogen? Det Kastrati sa søndag 25. oktober var kjipt, ja. Det er bra og riktig at det fører til reaksjoner, men det viktigste er at Flamur Kastrati selv tar ansvar og tar tak i det.

Idretten har mye å lære av Kastrati.

Begard Reza

Ifølge Salam har alle mye å lære av hendelsen søndag 25. oktober.

– Kastrati har mye å lære og Salam har mye å lære. Poenget er at Kastrati når ut til et segment av befolkningen Salam ikke nødvendigvis når ut til. Han har en høy stjerne som fotballspiller blant minoritetsungdom og at nå vil bruke sin posisjon til å løfte fram skeive muslimer er mer enn vi hadde kunnet ønske oss.

– Hvilken funksjon skal Flamur Kastrati ha som ambassadør for Salam?
– Han er vår første ambassadør. Det er verdt å feire i seg selv. Som ambassadør skal Kastrati være med på skolebesøk hvor han skal snakke om blant annet machokultur, homofobi og idrettsmiljøet. Han skal bruke sin kompetanse i samarbeid med vår kompetanse for å løfte fram en sårbar gruppe, som jo skeive muslimer faktisk er.

Tar straffen

Salam tror på Kastratis forklaring om at han ikke visste betydningen av ordet «soper».

Det som skjedde på Intility Arena er ikke bra, men etterspillet vil føre til noe positivt.

Begard Reza

– Men nå vet han det og det har ført til at han engasjerer seg i kampen mot homofobi.

Kastratis klubb, Kristiansund Ballklubb meldte mandag 26. oktober at han som straff ikke får delta på trening eller i kamp.
«KBK er glad for at Flamur Kastrati på eget initiativ har gitt en tydelig beklagelse for det som skjedde gjennom et intervju med VG. Det er riktig som Kastrati sier, at det fortsatt må arbeides for likeverd på alle områder i samfunnet, også innen fotballen. Det gjelder kamp mot rasisme, det gjelder kamp mot diskriminering på grunn av legning. Derfor har KBK lenge stått i front for homofiles rettigheter. Vi har engasjert oss på flere måter i dette arbeidet, og det vil fortsette med uforminsket styrke.»

Salam for sin del er ikke så opptatt av straff.
– Vi vet at han kommer til å ta den straffen han får og han vet at det vil få konsekvenser. Men det vil ikke påvirke samarbeidet mellom Salam og Kastrati.

For Salam har denne hendelsen endt med et positivt resultat.
– Til syvende og sist vil dette være positivt for vår bevegelse. Det å ha en kjendis og en profilert fotballspiller som Flamur Kastrati med på laget vil få ungdom til å lytte og kommunisere. Det som skjedde på Intility Arena er ikke bra, men etterspillet vil føre til noe positivt, sier Begard Reza.

– I tillegg til å beklage går nå Flamur Kastrati foran som et forbilde og han vil bruke erfaringen sin til å hjelpe skeive med muslimsk bakgrunn i Norge, sier sier Thee-Yezen Al-Obaide i Salam.

Som ambassadør for Salam vil Flamur Kastrati bli en del av et team som jobber med å synliggjøre skeive med muslimsk bakgrunn.

Thee-Yezen Al-Obaide

Powered by Labrador CMS