«Onkel Pride» skriver Norges Prider inn i manntall

Fra Longyearbyen i nord og Lindesnes i sør. Nå samles norske Prider i nytt interaktivt kart.

Publisert

Stein Runar Østigaard har i lengre tid savnet en samlet oversikt over Pridefeiringene i Norge. Nå har han tatt saken i egne hender.

Det nylig opprettede nettstedet norskeprider.info er per dags dato den mest komplette samlingen over norske Pridearrangementer.

Foreløpig består kartet av langt flere Prider enn den jevne skeive nordmann er klar over at finnes i landet – hele 63 stykker. Her finner du både veteraner og ferske tillskudd. For å havne på kartet må feiringen eller festivalen være planlagt avholdt i 2021, eller ha blitt arrangert sist gang det var «ordentlig» Pride i 2019.

– Jeg ble ganske overrasket over hvor mange Prider det faktisk finnes i landet. Jeg håper siden kan være til nytte som en oversikt over hvor stor denne bevegelsen faktisk har blitt i Norge, og forhåpentligvis være med å løfte frem en del arrangementer slik at flest mulig får delta, sier Østigaard til Blikk.

– Viktig å støtte opp under de lokale Pridene

Østigaard er styremedlem i European Pride Organisers Association (EPOA) og leder Oslo Prides internasjonale solidaritetsprogram. Det 15 år lange arbeidet i den skeive bevegelsen har gitt ham kallenavnet «Onkel Pride».

Stein Runar Østigaard.

Men Pridekartet er etter eget initiativ.

– Dette er ikke knytta til min rolle innenfor Pride. Motivasjonen min kommer derfra, men det hele startet veldig ubyråkratisk, sier Østigaard.

Han forteller at abeidet med nettstedet begynte i fjor. Østigaard skrev ned en liste med Prider han hadde hørt om i et notat på telefonen. Han supplerte lista med nye Pridefeiringer han ble tipset om eller kom over på nett.

Østigaard håper oversikten kan bidra til økt oppmerksomhet og deltakelse i Pridene rundt om i landet.

Pridekartet omfatter foreløpig 63 Prider, fra Longyearbyen i nord og Lindesnes i sør, til Haugaland i vest og Barents i øst.

– Det er gjerne de største festivalene, som Oslo Pride, som får mest oppmerksomhet, men det er viktig å støtte opp under de lokale Pridene også. Det er minst like viktig at det er en Pridefestival i Nord-Odalen som i Oslo og Bergen. Dessuten syns jeg det er interessant å se hvordan Pride har beveget seg rundt i Norge.

Oppdaget Pride i egen hjemby

Til tross for at «Onkel Pride» har lang fartstid i Pridebransjen, har også han blitt overrasket over enkelte av funnene.

– Mens jeg arbeidet med dette oppdaget jeg litt tilfeldig at hjembyen min Hamar har startet egen Pride. Det var veldig gøy! Jeg håper at andre også kan få en «aha-opplevelse» og få tilgang til et sånt arrangement i nærheten av der de bor, sier Østigaard.

Foreløpig innebærer prosjektet mye jobb for én mann. Derfor er han helt avhengig av hjelp, sier han.

– Jeg har lagt til en kalender på hjemmesiden, så alle som ønsker kan fylle inn med datoer. Jeg vil gjerne at nettsiden skal være et levende sted, så jeg er helt avhengig av tilbakemeldinger. Om arrangementer skal inn eller ut, er åpent for alle til å supplere.

Powered by Labrador CMS