Patrisse Khan-Cullors.
Patrisse Khan-Cullors.

Lesbisk synlighetsuke: Patrisse Khan-Cullors

Var med å starte bevegelsen Black Lives Matter.

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske bevegelsen Black Lives Matter ble startet i 2013 av Patrisse Khan-Cullors, Alicia Garza og Opal Tometi i kjølvannet av drapet på Trayvon Martin, en svart 17-åring.

Drapsmannen, en sivil mann ved navn George Zimmerman, ble løslatt av retten. Zimmerman ble ansett å ha handlet i nødverge etter at han ble angrepet av Martin. En annen kjent sak var drapet på 18-årige Michael Brown i 2014 som ledet til voldsomme opptøyer i Ferguson, Missouri.

Etter drapet på George Floyd i mai 2020 spredte det seg protester over hele verden mot rasisme og politivold og Black Lives Matter er nå etablert som en solid grasrot bevegelse.

Lar seg ikke stoppe

Patrisse Khan-Cullors (37) er en av bevegelsens grunnleggere og ansikt utad. Khan-Cullors identifiserer seg som queer og er gift med Janaya Khan, som i 2015 startet Black Lives Matter Toronto.

«Jeg er en del av arven etter skeive svarte kvinner som har slåss for frihet for svarte over hele verden», sa hun i et intervju med Huffington Post i anledning LGBTQ Pride Month i 2018.

«Det har vært mye hat fra høyreekstreme og homofobe folk, men jeg har aldri latt det stå i veien for meg.»

Khan-Cullors kom ut som skeiv på ungdomsskolen. I et essey for Esquire i 2016 skriver hun at det å komme ut åpnet en helt ny verden for henne. Det var også da hun lærte om de skeive svarte kvinnene som hadde stått i kampen før henne.

«I read everything and anything related to being queer. I found solace in reading authors like Audre Lorde and bell hooks, who would become my activist staples ― their words helped me grow up and taught me how to be bold and courageous,» skrev hun.

«By studying them, I came to understand that being young and queer and black would not be easy.»

Å bli kalt terrorist

De siste dagene har det stormet rundt Black Lives Matter og Patrisse Khan-Cullors. Avisa New York Post kunne melde at Patrisse Khan-Cullors hadde vært på en «kjøpefest» og kjøpt eiendommer for flere millioner.

Nyheten ble raskt avslørt som falske påstander av nettsiden Black Enterprise: BLM Defends Founder Patrisse Khan-Cullors From Financial Criticism

Black Lives Matter og andre grupper som slåss for marginaliserte mennesker er stadig under press fra myndigheter og politiske motstandere. Tidligere president Donald Trump gikk så langt som å kalle Black Lives Matter for en terroristorganisasjon.

Hør Patrisse Khan-Cullors i samtale med grunnleggeren av kampanjen #1000BlackGirlBooks, Marley Dias.

Powered by Labrador CMS