Urix

Brittney Griners rettssak har startet

Basketballstjernen ankom den russiske rettssalen i håndjern. Kona Cherelle Griner omtaler henne som en politisk brikke i et politisk maktspill mellom Russland og USA.

Brittany Griner (avbildet) ble arrestert for mer enn 130 dager siden i Moskva.
Publisert

1. juli startet rettssaken til den amerikanske basketballstjerna Brittney Griner (31). Griner, som har vunnet to olympiske gullmedaljer for USA i basketball, stilles for retten i Russland etter å ha blitt anholdt på flyplassen Sheremetyevo i februar.

Russiske tollmyndigheter hevder å ha funnet patroner til el-sigaretter som inneholder cannabisolje i Griners bagasje. Hun risikerer 10 år i fengsel for det som omtales som «storstilt transport av narkotika».

En politisk brikke

Både Phoenix Mercury, Griners lag i basketballigaen WNBA (Women's National Basketball Association), og WNBPA (Women's National Players Basketball Association) ga sin støtte til Griner i begynnelsen av mars.

Flere frykter at Griner brukes som et forhandlingsmiddel av russiske myndigheter etter invasjonen av Ukraina og at rettssaken er et spill for galleriet.

Brittney Griners kone, Cherelle Griner, snakket om situasjonen under et intervju med «Good Morning America» 25. mai. Hun fortalte at de to ikke har kommunisert muntlig på over 100 dager fordi Griner ble fratatt telefonen kort tid etter at hun havnet i politiets varetekt. De skal ha skrevet sporadiske brev til hverandre i tiden etterpå. Under intervjuet ba Cherelle Griner også om et møte president Joe Biden.

«Han har makten. Hun er en politisk brikke», sa Cherelle Griner.

Russiske tjenestemenn undersøker e-postene og brevene som er sendt til Griner før hun leser dem, og Griner må svare enten ved å skrive på papir eller ved å diktere til politiet.

«Hun spøker i brevene sine. Jeg vet ikke hvordan hun gjør det i lys av det hun går gjennom. Hun er en fantastisk sjel», sier Los Angeles Sparks-spiller Amanda Zahui B. til CBS Sports. Hun en av mange WNBA-spillere som har kommunisert med Griner i løpet av varetektsfengslingen i Russland.

Feilaktig arrestert

Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS, sa Griner i retten at hun forsto anklagene, men nektet å kommentere dem umiddelbart. Rettssaken vil gjenopptas 7. juli, ettersom fraværet av to vitner førte til en ukes lang utsettelse.

Tidligere i uken ble Griners varetektsfengsling angivelig forlenget for fjerde gang, denne gangen med seks måneder. Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS varte Griners tidligere varetektsfengsling til og med 2. juli.

Amerikanske myndigheter har forsvart Griner og uttaler at hun er arrestert på feilaktig grunnlag. Hun skal ha mottatt hjelp fra Bill Richardson, som tidligere har vært USAs FN-ambassadør og har flere års erfaring som internasjonal gisselforhandler. Myndighetene i USA skal angivelig ha startet forhandlinger med Russland om Griners løslatelse kort tid etter arrestasjonen.

«Utenriksdepartementet har fastslått at den russiske føderasjonen urettmessig har arrestert en amerikansk statsborger Brittney Griner», sa en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet til ESPN.

Powered by Labrador CMS