Russland

Brittney Griner dømt til ni års fengsel

USAs president Joe Biden kaller dommen «uakseptabel».

Brittney Griner.
Publisert

Brittney Griner dømmes til ni års fengsel og ble i retten funnet skyldig i besittelse av narkotika og smugling. Retten mener det var en bevisst handling, melder nyhetsbyrået Tass.

Griner dømmes til ni års fengsel og en bot på én million rubler, som tilsvarer i underkant av 160 000 norske kroner. Forsvarerne vil anke domme.

USAs president Joe Biden reagerer kraftig på dommen.

– Det er uakseptabelt, og jeg ber Russland om å løslate henne umiddelbart så hun kan være med sin kone, kjære, venner og lagkamerater, sier den amerikanske presidenten i en uttalelse.

Rettssaken til den amerikanske basketballstjerna startet 1. juli. Russiske tollmyndigheter hevder å ha funnet patroner til el-sigaretter som inneholder cannabisolje i Griners bagasje. Hun risikerte 10 år i fengsel for det som omtales som «storstilt transport av narkotika».

En politisk brikke

Både Phoenix Mercury, Griners lag i basketballigaen WNBA (Women's National Basketball Association), og WNBPA (Women's National Players Basketball Association) ga sin støtte til Griner i begynnelsen av mars.

Flere frykter at Griner brukes som et forhandlingsmiddel av russiske myndigheter etter invasjonen av Ukraina og at rettssaken er et spill for galleriet.

Brittney Griners kone, Cherelle Griner, snakket om situasjonen under et intervju med «Good Morning America» 25. mai. Hun fortalte at de to ikke har kommunisert muntlig på over 100 dager fordi Griner ble fratatt telefonen kort tid etter at hun havnet i politiets varetekt. De skal ha skrevet sporadiske brev til hverandre i tiden etterpå. Under intervjuet ba Cherelle Griner også om et møte president Joe Biden.

«Han har makten. Hun er en politisk brikke», sa Cherelle Griner.

Powered by Labrador CMS