Urix

Presidentkandidat Boyan Rasate er arrestert

Rasate er siktet for angrepet på lhbt-senteret Rainbow Hub i Bulgaria lørdag 30. oktober.

Mandag kveld arrangerte Rainbow Hub en demonstrasjon foran Bulgarias justispalass, med krav om fengsling av Rasate. Under demonstrasjonen fikk de vite at Rasates immunitet var opphevet. – Vi er glade for at den gode nyheten nådde oss mens vi fortsatt protesterte, sier Rainbow Hubs Lily Dragoeva.
Publisert Sist oppdatert

.

Tirsdag kveld ble den konservative presidentkandidaten Boyan Rasate arrestert for å ha angrepet lhbt+senteret Rainbow Hub i Bulgarias hovedstad Sofia.

Rasate skal ha blitt arrestert da han forlot et tv-studio. Han ble varetektsfengslet i 72 timer og er siktet for hooliganisme og påføring av skade.

Begge forbrytelsene straffes med fengsel. 50 år gamle Rasate innrømmer ikke straffskyld og har nektet å avgi en uttalelse.

Arrestasjonen skjer under ekstraordinære omstendigheter. Fordi Rasate er kandidat i presidentvalget, har han i utgangspunktet politisk immunitet fram til valget 14. september. Immuniteten er nå opphevet av den sentrale valgkomiteen.

Fordi skeive ikke er inkludert i Bulgarias hatkriminalitetslovgivning, er Rasate siktet for vandalisme. Påtalemyndighetene understreker at Rasate har utvist «manglende respekt for statens demokratiske grunnlag».

.

Midler til restaurering er sikret

– Det er utrolig hvor mye oppmuntring og kjærlighet vi har mottatt i løpet av siste dagene, sier Lily Draoeva ved Rainbow Hub.

Ambassadører fra USA, Australia, Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Irland, Nederland, Portugal, Spania og Storbritannia har gitt en felles uttalelse hvor de fordømmer angrepet. Mandag besøkte flere ambassadører også Rainbow Hub for å vise sin solidaritet.

Boyan Rasate (50) er siktet for angrepet på lhbt-senteret Rainbow Hub i Bulgaria.

– Mandag kveld holdt vi en protest foran Justispalasset med krav om opphevelse av immuniteten til Rasate, at gjerningsmennene skal stå til ansvar for angrepet og inkludering av hatforbrytelser og hatytringer i vår straffelov, sier Dragoeva.

– Vi er glade for at den gode nyheten [om arrestasjonen] nådde oss mens vi fortsatt protesterte.

Rainbow Hub deltok tirsdag på et møte med det bulgarske utenriksdepartementet. De venter på svar på møteforespørsel fra justis- og innenriksdepartementet.

– I går annonserte vi at midlene til restaurering av Rainbow Hub er allerede sikret, og vi oppfordrer til donasjoner til det pågående arbeidet vi gjør. I dag skal vi få ryddet Rainbow Hub sammen, sier Dragoeva.

.

Delegasjon fra den norske ambassaden

Gruppen har nå lansert en underskriftskampanje sammen med organisasjonen AllOut. De krever en skikkelig etterforskning av saken. De vil også arbeide for å få kjønnsidentitet og seksualitet inn i hatkriminalitetslovgivningen.

Foreningen FRI forteller at den norske ambassaden stiller med en delegasjon på Rainbow Hub neste mandag, for å uttrykke sin solidaritet.

– FRI har oppfordret dem til å ta opp den manglende hatkrimlovgivningen med bulgarske myndigheter, sier Rohan Marius Sandemo Fernando, kommunikasjonsrådgiver i Oslo Pride.

FRI-leder Inge Alexander Gjestvang takker det norske Utenriksdepartementet for rask respons i saken.

– Vi i FRI er glade for norske myndigheters fortsatte støtte til menneskerettigheter i Europa. Vi har også uttrykt vår støtte til menneskene bak Rainbow Hub, som gjør et utrettelig arbeid for den lokale lhbt-befolkningen i Sofia under vanskeligere forhold enn vi kan tenke oss. Vi er glade for å ha fått stadige oppdateringer derfra den siste uka om utviklingen i saken, og kommer til å fortsette å holde tett kontakt, sier Gjestvang.

Powered by Labrador CMS