Studentene var tydelig spente første skoledag, 8. juli, på den nye skolen for transpersoner i Multan i Pakistan.

Bli med inn på Pakistans første statsstøttede skole for transpersoner

Publisert Sist oppdatert

Flere land i Sørøst-Asia har i løpet av de siste årene åpnet egne skoler for transpersoner. Spesielt India og Pakistan har satset på de spesialtilpassede undervisningsoppleggene.

8. juli åpnet den seneste skolen i rekken – i den pakistanske byen Multan. Skolen er et statlig støttet tilbud og lærerstaben består også av transpersoner. Elevene vil blant annet motta ettermiddagsundervisning i allmenfag og stemmetrening.

Én av lærerene, Alisha Sherazi, kalte åpningen en «stor dag i Pakistans historie». Skolen er en del av Pakistans TransEducation-program og klassen består foreløpig av 18 studenter, ifølge South China Morning Post.

«Vi kan forstå dem fordi vi er fra deres miljø» sa en annen lærer til Geo News. «Vi kan guide dem og undervise dem bedre, sammenlignet med personer fra den generelle befolkningen.»

Studentene entrer klasserommet.

«Vi føler oss avslappet her»

Pakistans transmiljø, Khawaja Sira, er flere hundre år gammelt, og anerkjennes som et tredje kjønn i Sør-Asia. Likevel blir flere pakistanske transmiljøer utestengt fra storsamfunnet og kastet ut av hjemmene sine.

Pakistans utdanningsminister, Murad Raas, var tilstede under åpningen og uttalte at Punjab-provinsen, hvor skolen ligger, ønsker å tilby utdanning for alle. Også Khawaja Sira-miljøet.

Den pakistanske transrettighetseksperten Aisha Mughal applauderte åpningen av skolen og uttalte at hun var glad, stolt og emosjonell på én og samme tid.

«Jeg ønsker initiativet alt det beste» skrev Mughal på Twitter, og delte en TikTok-video av studenter på vei ut av skolebussen:

Også elevene anerkjenner viktigheten av egne skoler. Baby Doll, en student ved skolen i Multan, forteller at hun første dag følte seg «veldig komfortabel fordi det er folk fra vårt eget miljø her».

«Gutter pleide å erte oss» forteller Baby Doll. «De anerkjente aldri at vi var klassekameratene deres. Selv oppførselen til lærerne våre og andre ansatte på skolen var ganske opprørende. Etter at vi kom til denne skolen, skjønte vi at vi ble godt ivaretatt.»

Medstudent Hania Henny sier seg enig med Baby Doll, og mener «de ansatte er ekstremt høflige.»

«Folk ser på oss som underholdning når vi går ut. Bevisste mennesker oppfører seg ikke dårlig, men de som er analfabeter, kommer med ekle kommentarer og trakasserer oss. Forskjellen mellom livet på skolen og livet utenfor er at vi føler oss avslappet her» forklarte Henny.

Lærer Alisha Sherazi (foran) poserer med skolens elever.

Pakistan satser på skeive rettigheter

Skolen i Multan er én av flere statsstøttede skoler spesialdesignet for Sør-Asias transmiljø. Den første transskolen åpnet i Lahore i India for to år siden. I Pakistan finnes det nå fire skoler for transpersoner. Blant annet skolen i Lodhran, landets første madrasa (muslimske skole) for transpersoner, åpnet av den 34 år gamle transkvinnen Rani Khan, som brukte alle sparepengene på å åpne skolen i mars i år.

Transaktivisten Gul Panra ble skutt og drept i september i fjor.

Transpersoner i Pakistan er fremdeles ofre for undertrykkelse i storsamfunnet. Det rapporteres om at minst 62 transpersoner har blitt myrdet i Pakistan i tidsrommet 2018-2015. Dødstallene har høyst sannsynlig steget siden da. I september skapte mordet på transaktivisten Gul Panra et stort raseri både i Pakistan og det internasjonale samfunnet. Pakistan praktiserer også fremdeles den gamle britiske koloniloven som kriminaliserer sex mellom likekjønnede.

De nye skolene for transpersoner er et resultat «The Transgender Persons (Protection of Rights) Act» fra som ble vedtatt 2018. Lovverket skal garantere full likestilling for transpersoner, og gjør det blant annet mulig for voksne transpersoner å endre navn og juridisk kjønn. Det nye lovverket skal også hundre diskriminering av transpersoner i arbeidslivet og helsevesenet, både i offentlig og privat sektor.

Den pakistanske regjeringen har også forpliktet seg til å etablere separate fengsler for transpersoner, gi offentlige ansatte «sensitivitetstrening» og å etablere såkalte «safe houses» som skal tilby medisinsk hjelp, rådgivning og utdanning for transpersoner.

De pakistanske byene Dera Ghasi Khan og Pahawalpur vil i tiden framover også åpne egne skoler for transpersoner.

57 prosent av transpersoner er analfabeter

Nylig åpnet også India en statsstøttet skole for transpersoner. Skolen, Kinnar Vidyalaya, drives av den politisk uavhengige stiftelsen Shri Mahashakti og ligger i Palghar, en by med om lag 70 000 innbyggere, litt over 100 kilometer unna Mumbai. Mer enn 25 studenter – både voksne og barn – har allerede begynt på Kinnar Vidyalaya, ifølge den indiske avisen Hindustan Times.

Det antas at rundt 57 prosent av transpersoner i India er analfabeter. Skolen har med andre ord vært sårt trengt, men åpningen har stadig blitt utsatt. Senest på grunn av korona og lockdown.

Paras Thakur er en av professorene ved Kinnar Vidyalaya. Hun droppet ut av sin egen universitetsutdanning på grunn av transfobi og diskriminering. Thakur forteller Mid-Day at hun ble nektet adgang til kvinnetoalettet på universitetet og at hun valgte å avslutte utdannelsen – til tross for at hun var én av de beste studentene i sitt kull.

De ansatte ved Kinnar Vidhyalaya tilbyr gratis utdanning til transpersoner.

Rekha Tripathi, administrerende direktør i Shri Mahashakti-stiftelsen, ønsker at elevene skal få lik tilgang til utdanning og muligheter som alle andre.

«Sosial stigma kombinert med dårlige økonomiske forhold har bidratt til lave utdanningsnivåer for transkjønnede indere» sier Tripathi til Mid-Day.

«For noen år siden ble jeg fortalt av en transperson at flere mennesker fra transmiljøet sto overfor problemer med å få jobb, ettersom de ikke hadde tilgang til engang grunnleggende utdannelse.»

Trans News er Indias første magasin for og av transsamfunnet.

Indias viktige kamper

I 2016 ble Manabi Bandopadhyay første transperson til å bli rektor ved en indisk skole, men måtte tre av etter kun ett år i stillingen på grunn av hets fra kollegaer. Transpersoner i India håper Kinnair Vidyalaya-skolen nå vil bane vei for det skeive miljøet. Som i Pakistan, kjemper også det indiske skeive miljøet for å avskaffe loven som kriminaliserer sex mellom likekjønnede.

Selv om skolen er et stort framskritt for Indias transpersoner, er ikke Kinnar Vidyalaya den første av sitt slag. I 2016 åpnet den første skolen for transstudenter i Kochi i Kerala.

Ifølge BBC, var Kerala den første delstaten i India til å vedta et antidiskrimineringslovverk. Det skjedde i 2015, ett år etter at landets høyesterett avga en historisk dom som anerkjenner et juridisk tredje kjønn. Det anslås at så mange som to millioner indere identifiserer seg som noe annet enn mann eller kvinne.

Indias transbefolkning har vunnet flere viktige kamper siden den gang. I november i fjor lanserte landet sitt første magasin for og av transsamfunnet, og en drøy måned senere ble to transkvinner valgt inn som representanter under et lokalvalg. I 2020 innførte den indiske delstaten Kolkata en banebrytende lov som ga transpersoner reserverte seter på offentlig transport, for å bekjempe vold og diskriminering.

Powered by Labrador CMS