
Tilbakeslag i Europa
Den største undersøkelsen som noen gang er gjennomført blant skeive i Europa viser at svært mange opplever en innskrenking av sine rettigheter.
European Union Agency for Fundamental Rights legger fram en undersøkelse blant 140 000 EU-borgere, pluss Storbritannia, Serbia og Nord-Makedonia i aldersgruppen over 15 år.
Undersøkelsen er den største i sitt slag som noensinne er gjennomført og har fått tittelen «A long way to go for LGBTI equality».
The European map visualisation illustrates in a map the values of the answers per Country.Notes: The LGB categories cover respondents who self-identified as lesbian women, gay men, bisexual women or men, with the exception of those respondents who also identified as trans or intersex, as they are included in the trans and intersex categories, respectively.The EU-28 aggregate includes the United Kingdom (UK) because the reference period of the data collection is from when the UK was a Member State.
Resultatene viser at flertallet av lhbt-par i Europa ikke tør å holde hender i offentligheten og en av fem har opplevd å bli diskriminert på arbeidsplassen. En av ti har opplevd å bli utsatt for fysisk eller seksuell vold.
Bare 36 prosent av de spurte har opplevd en bedring av sine rettigheter, mens 40 prosent sier at rettighetene har blitt innskrenket. Selv om undersøkelsen viser at det er et skille mellom øst og vest i Europa, er det mange også i vest-europeiske land uttrykker bekymring.
Les også
-
Julestemning med godt blanda kor
Homofonien er klar til å synge julen inn på Sagene Festivitetshus og alle hjerter gleder seg. Lørdag holder de korets første julekonsert på flere år.
-
– Hvordan vil du som skeiv bo når du blir eldre?
Seniorutvalget i FRI Oslo og Viken ønsker innspill og svar på undersøkelse om eldre og bosituasjon. – Hvordan ønsker du å bo når du blir eldre, som skeiv? spør Veslemøy Myrstad, koordinator i Seniorutvalget i FRI Oslo og Viken.
-
Regjeringen styrker innsatsen mot diskriminering og hat mot muslimer
Skeiv Verden forventer å bli inkludert i arbeidet. – Våre erfaringer er svært viktige å få med i arbeidet mot islamofobi og hets mot muslimer, sier Omar Orhan Akhtar, fungerende styreleder i Skeiv Verden.
-
Lenny Kravitz til Norge
Amerikanske Lenny Kravitz (59) besøker to norske byer til sommeren. I et nytt intervju åpner artisten opp om sitt forhold til det skeive miljøet.
-
Styrket innsats mot hatkriminalitet
FRIs Rosa kompetanse justis blir prioritert i statsbudsjettet for 2024. – Behovet for Rosa kompetanse justis er tydeligere enn noensinne, sier FRI-leder Hilde Arntsen.
-
KrF stemmer nei
KrF har landet på å stemme mot lovforslaget mot konverteringsterapi.
-
«La folk værra som dem er!»
«Denne uken stemmer Stortinget over et forbud mot konverteringsterapi for LHBTQ+ folk. I forkant går debatten i media, særlig drevet av aktører som ikke ønsker et forbud, og ‘begrunner’ dette med utstrakt misinformasjon og skremselspropaganda», skriver professor i kjønnsforskning, Elisabeth Lund Engebretsen og førsteamanuensis i teologi, Eir Ihlang Berg.
-
Alarmerende økning i arrestasjoner og rettsforfølgelse av lhbt-personer i 2023
ILGA-rapporten «Our Identities Under Arrest» avdekker en alarmerende økning i antallet pågripelser og rettsforfølgelser av lhbt-personer i verden.
-
Aslaug Olette Klausen ansatt som Blikk-redaktør
– Et magasin som Blikk er viktigere enn noensinne. Å gjøre journalistikk om skeive, av skeive, i den virkeligheten vi har nå, det er uvurderlig.
-
Stormet skeive klubber i Russland
Russlands erklæring om at lhbt-bevegelsen er ekstremistisk får konsekvenser.
Verstingen Polen
I Vest-Europa utmerker Frankrike seg i negativ retning. Her sier 25 prosent at situasjonen har blitt verre, og hele 29 prosent uttrykker at forholdene for lhbt-befolkningen har blitt dramatisk mye verre.
I Europas største land, Tyskland, sier 45 prosent at de opplever at ting har blitt verre, bare 20 prosent opplever en positiv utvikling.
Polen er, ifølge undersøkelsen, det verste landet, her sier to av tre respondenter at situasjonen har blitt mye verre. De trekker fram opprettelsen av 30 såkalte LHBT-frie soner i landet og angrep på prideparader. 44 prosent av de polske respondentene forteller at de opplever at den generelle toleransen i samfunnet har forsvunnet de siste fem årene.
Med 19 prosent i Serbia og 17 prosent i Nord-Makedonia er det de to landene hvor flest har blitt utsatt for fysisk eller seksuell vold de siste fem årene.
Skjult på jobb
21 prosent av respondentene fra Vest-Europa er åpne på jobb, mens det tilsvarende tallet for Øst-Europa er 10 prosent. Så fortsatt lever det store flertallet av Europas skeive i skapet på jobb.
Rapporten trekker også fram gode nyheter. 76 prosent av respondentene i Irland hadde opplevd forbedring av sine rettigheter og en høyere generell toleranse i befolkningen etter at det katolske landet vedtok felles ekteskapslov i 2015.
Norge sakker akterut
ILGA Europe er også bekymret for utviklingen av lhbt-rettigheter i Europa etter at de la fram sitt årlige regnbuekart.
Norge faller nedover på lista sammenlignet med andre europeiske land, fra en andreplass i 2017 til en femteplass i år.
Også flere andre land sakker akterut, og koronasituasjonen har gjort at enkelte lands myndigheter har benyttet anledningen til å begrense menneskerettigheter. Kartleggingen viser at flere land som tidligere var i front for å sikre lhbt-rettigheter nå begynner å henge etter.
Regnbuekartet viser at det i 2019 i bare halvparten av landene har vært en positiv utvikling og at flere land for første gang har fjernet rettigheter og beskyttelse av lhbt-befolkningen. Det er først og fremst i forhold til transpersoner ILGA ser de største endringene både positive og negative.
Les også
-
Overraskende lhbt-støtte i Øst-Europa
ILGA Europes årlige undersøkelse om situasjonen for skeive i Europa, viser at innbyggerne ikke nødvendigvis er enige med landets offisielle og negative lhbt-politikk. Spesielt gjelder dette for Øst-Europa.
-
Putin søker allierte gjennom lhbt+hat
Russlands president Vladimir Putin går hardere ut mot skeive enn noen gang før. Under seremonien som markerte annekteringen av fire ukrainske regioner brukte presidenten mye av tiden til å kritisere Vestens omfavnelse av lhbt+rettigheter.
-
– Et historisk vendepunkt for skeive rettigheter
Lørdag 17. september gikk EuroPride-paraden gjennom Beograds gater. Den blir omtalt som den viktigste i EuroPrides 30 år lange historie.