
Tilbakeslag i Europa
Den største undersøkelsen som noen gang er gjennomført blant skeive i Europa viser at svært mange opplever en innskrenking av sine rettigheter.
European Union Agency for Fundamental Rights legger fram en undersøkelse blant 140 000 EU-borgere, pluss Storbritannia, Serbia og Nord-Makedonia i aldersgruppen over 15 år.
Undersøkelsen er den største i sitt slag som noensinne er gjennomført og har fått tittelen «A long way to go for LGBTI equality».
The European map visualisation illustrates in a map the values of the answers per Country.Notes: The LGB categories cover respondents who self-identified as lesbian women, gay men, bisexual women or men, with the exception of those respondents who also identified as trans or intersex, as they are included in the trans and intersex categories, respectively.The EU-28 aggregate includes the United Kingdom (UK) because the reference period of the data collection is from when the UK was a Member State.
Resultatene viser at flertallet av lhbt-par i Europa ikke tør å holde hender i offentligheten og en av fem har opplevd å bli diskriminert på arbeidsplassen. En av ti har opplevd å bli utsatt for fysisk eller seksuell vold.
Bare 36 prosent av de spurte har opplevd en bedring av sine rettigheter, mens 40 prosent sier at rettighetene har blitt innskrenket. Selv om undersøkelsen viser at det er et skille mellom øst og vest i Europa, er det mange også i vest-europeiske land uttrykker bekymring.
Les også
-
Pluss
«Vi er helt vanlige folk – kanskje bare litt gladere?»
Blikk har snakket med nestleder i Queerness i dagens sommerspalte. – Dessverre er det mange som ser ned på skeive, det er tydelig i kommentarfeltene. Jeg prøver å minne meg på at de er noen få.
-
Pride er ikke en ideologi, det er et rop om å få leve
Ja, det er lov å være usikker på endringer i samfunnet. Ja, det er lov å stille spørsmål. Men det er viktig at spørsmålene stilles på et sant og ansvarlig grunnlag.
-
Pluss
– Det meste er jo ganske ille, uansett årstid
Frank Rossavik har klart og tydelig valgt sin kjepphest: – Jeg brenner for at alle som vil endre noe i samfunnet, husker at ytringsfriheten og resten av det liberale demokratiet er en venn.
-
Pluss
Går sammen om støtte til skeive syriske asylsøkere
Det er behandlingsstopp for asylsøknader fra syrere. Skeive er ikke trygge i Syria, mener de skeive nettverkene, og derfor bør de få søknaden om asyl behandlet.
-
Pluss
– Jeg har holdt meg unna kommentarfelt
– Selv om det virker som det går helt over stokk og stein, så er de aller fleste fine folk, mener den folkekjære TV- og radioprofilen Silje Nordnes.
-
Pluss
– Det burde være ulovlig å nekte å henge opp et regnbueflagg
– Jeg vet alt om hvordan det er å vokse opp skeiv på et lite sted, og hvor tung hverdagen kan være, sier Marius Hagen, også kjent som Pamela the Pam. I sommer gifter han seg med sin Kim Wigaard.
-
Skeiv bagatellisering av overgrep og trakassering
Er det virkelig normen at skeive skal tåle overgrep og trakassering i stillhet – som om det er en uunngåelig del av livene våre?
-
Pluss
Jubilantens sommer: – Jeg kjenner ikke noen forskjell
At Sven Henriksen nylig fylte 70 år forholder han seg ikke til, og bruker sommeren på å skrive ny bok.
-
Pluss
«Langt fra åpenbart» at dommer i Bhatti-saken var inhabil
Dommer Steinar Backe ble fjernet fra saken mot Arfan Bhatti på grunn av et leserinnlegg hvor han forsvarte pride i skolen. Blikk har fulgt opp avgjørelsen med Justis- og beredskapsdepartementet og Oslo tingrett.
-
Pluss
– Transpersoner skal ha samme rett til trygghet som alle andre
Årets Pride-måned har vært kontrastfylt for Oslos byråd for sosiale tjenester, Julianne Ferskaug. – Å se rettigheter vi tar for gitt under så hardt press i Europa gjør noe med en.
Verstingen Polen
I Vest-Europa utmerker Frankrike seg i negativ retning. Her sier 25 prosent at situasjonen har blitt verre, og hele 29 prosent uttrykker at forholdene for lhbt-befolkningen har blitt dramatisk mye verre.
I Europas største land, Tyskland, sier 45 prosent at de opplever at ting har blitt verre, bare 20 prosent opplever en positiv utvikling.
Polen er, ifølge undersøkelsen, det verste landet, her sier to av tre respondenter at situasjonen har blitt mye verre. De trekker fram opprettelsen av 30 såkalte LHBT-frie soner i landet og angrep på prideparader. 44 prosent av de polske respondentene forteller at de opplever at den generelle toleransen i samfunnet har forsvunnet de siste fem årene.
Med 19 prosent i Serbia og 17 prosent i Nord-Makedonia er det de to landene hvor flest har blitt utsatt for fysisk eller seksuell vold de siste fem årene.
Skjult på jobb
21 prosent av respondentene fra Vest-Europa er åpne på jobb, mens det tilsvarende tallet for Øst-Europa er 10 prosent. Så fortsatt lever det store flertallet av Europas skeive i skapet på jobb.
Rapporten trekker også fram gode nyheter. 76 prosent av respondentene i Irland hadde opplevd forbedring av sine rettigheter og en høyere generell toleranse i befolkningen etter at det katolske landet vedtok felles ekteskapslov i 2015.
Norge sakker akterut
ILGA Europe er også bekymret for utviklingen av lhbt-rettigheter i Europa etter at de la fram sitt årlige regnbuekart.
Norge faller nedover på lista sammenlignet med andre europeiske land, fra en andreplass i 2017 til en femteplass i år.
Også flere andre land sakker akterut, og koronasituasjonen har gjort at enkelte lands myndigheter har benyttet anledningen til å begrense menneskerettigheter. Kartleggingen viser at flere land som tidligere var i front for å sikre lhbt-rettigheter nå begynner å henge etter.
Regnbuekartet viser at det i 2019 i bare halvparten av landene har vært en positiv utvikling og at flere land for første gang har fjernet rettigheter og beskyttelse av lhbt-befolkningen. Det er først og fremst i forhold til transpersoner ILGA ser de største endringene både positive og negative.
Les også
-
Ny rapport: Skeive kunstnere er særlig utsatt
Økende sannsynlighet for trusler, sensur og diskriminering gjør det stadig vanskeligere å være skeiv kunstner. Organisasjonen Freemuse er bekymret, og starter nå nytt prosjekt for kunstnerisk frihet i Europa.
-
Skeive spørsmål sentrale på europeisk partikongress
– Dette er viktige bekreftelser på at vi, selv i usikre tider, står sterkt ved våre verdier og vil inkludere og forsvare minoriteter og sårbare grupper, skriver president i EPPride Helge Ytterøy L’orange.
-
Keiino på europeisk «100 Artists to Watch for»-liste
Listen viser fram «banebrytende talenter valgt ut for sin kreativitet, mangfold, innovasjon og gjennomslagskraft»