«Grace and Frankie» har vært en enorm suksess siden første sesong på Netflix i 2015. Frankie spilles av lesbiske Lily Tomlin (80).

Livslang kjærlighet

I «Grace and Frankie» har advokatpartnerne Robert og Sol kommet ut som homser og kjærester til sine respektive koner. Ikke alle vet at Lily Tomlin som spiller Frankie, har vært sammen med sin Jane i 49 år.

Publisert Sist oppdatert

Før hun begynte å spille mot Jane Fonda i Netflix’ lengstlevende originalserie «Grace and Frankie», hadde Lily Tomlin en lang og suksessrik karriere som skuespiller og komiker bak seg. I en alder av 80 kan hun trygt kalles en legende. Samtidig har «Grace and Frankie» også introdusert henne for et yngre publikum.

Lily Tomlin er født i Detroit i USA i 1939. Hun studerte opprinnelig biologi, men ble interessert i teater, og skiftet studieretning. Etterpå begynte hun med stand-up på nattklubber, først i Detroit og senere New York. Etter noen korte opptredener på tv, ble hun en del av humorshowet «Rowan and Martin’s Laugh-In» i 1969. Tomlin skulle egentlig være vikar, men ble raskt så populær for sine skarpe karaktertegninger at hun ble fast inventar.

De neste tiårene spilte hun i flere filmer og teaterstykker, og fikk særlig suksess med filmkomedien «9 to 5» i 1980, sammen med venninnene Jane Fonda og Dolly Parton. Hun var dessuten en av favorittene til mesterregissøren Robert Altman, og spilte i filmer som «Nashville» (1975), «Short Cuts» (1993) og «A Prairie Home Companion» (2006).

En offentlig hemmelighet

Tomlin var den første kvinnen som opptrådde solo på Broadway, med stykket «Appearing Nitely» i 1977. Samme måned kom hun på forsiden av det prestisjetunge magasinet Time, med overskriften «America's New Queen of Comedy».

I 1985 sto hun igjen alene på en Broadway-scene med et stykket «The Search for Signs of Intelligent Life in the Universe», et stykke skrevet for henne av kjæresten, forfatteren og regissøren Jane Wagner som i dag er 84 år.

De traff hverandre i 1971 og har jobbet mye sammen både med film, teater og plateutgivelser, men forholdet deres var lenge en offentlig hemmelighet. Pressen valgte i stor grad ikke å skrive om forholdet. Bortsett fra at den omtalte dem som «samarbeidspartnere som bodde sammen». Først senere ble forholdet offentlig kjent, og paret som i dag har vært sammen i 49 år, giftet seg i 2013.

Da New York Times i et intervju med Tomlin i fjor spurte henne om hvorfor ekteskap var viktig, svarte hun: «På en måte var det ikke viktig. Vi pleide å si ‘hvem vil bli gift? Skeive er ikke streite nok til å bli gift. Men så tenkte vi at det var en fantastisk ting med tanke på det juridiske og det å være helt likestilt, så vi giftet oss».

På jobb i samme bil

Selv hevder Tomlin at hun ikke hadde noe behov for å holde legningen sin skjult, men at hun ville komme ut på sine egne premisser, særlig fordi dette på 70-tallet kunne ødelagt karrieren hennes. En venn hadde advart Tomlin og Wagner mot å komme på jobb i samme bil fordi det ville skape rykter, og vennen var ikke sikker på om det var lurt.

Til tross for advarselen, kom Tomlin likevel ut på 70-tallet. «Jane og jeg holdt på å spille inn plata ‘Modern Scream’ i 1975. Agenten min Pat Kingsley ringte og fortalte at Time ville at jeg skulle avbildes på forsiden og komme ut offentlig. Jeg tenkte på det, og fant ut at jeg ikke likte det. Jeg var ganske streng på den tida, og ville verken bli fortalt hva jeg skulle gjøre eller bli manipulert. Så jeg bestemte meg for å spille inn ‘the heterosexual interview’ på plata. Det skulle bli min måte å komme ut, på mine egne premisser. Men det skapte ingen store reaksjoner».

Sporet på plata Tomlin refererer til i intervjuet med New York Times, parodierer hvordan heterofile skuespillere ofte får spørsmål om hvordan det er å spille skeive roller.

Grace And Frankie Season 6

Byttet samboere

Da komikeren Ellen DeGeneres sjokkerte verden med å komme ut som lesbisk i 1997, skal Tomlin ha uttrykt beundring for motet hennes, og samtidig ønsket at hun selv kunne bidratt til å skape slik historie.

20 år senere spiller hun i serien «Garce and Frankie» der de gamle advokatpartnerne Robert (Martin Sheen) og Sol (Sam Waterson) etter 20 år har bestemt seg for å komme ut som kjærester og skille seg fra sine respektive koner Grace og Frankie. Avsløringen endrer ikke bare deres egne liv drastisk, men også konenes. Grace, en pensjonert kosmetikkmogul, og Frankie, en frikete kunstlærer, må sette sine ulikheter til side for å støtte hverandre. Parene bytter samboere, og de fire går inn i en pensjonisttilværelse og framtid ingen av dem hadde sett for seg.

Få serier har hatt så mange eldre hovedroller, eller tatt opp tema som eldre føler på i dagliglivet. I en bransje hvor ungdom prioriteres, og eldre skuespillere får stadig færre roller, anses den som befriende. Livene til gamle homser og kvinner blir sjelden utforsket i stor grad på tv, og serien har fått skryt for å ta disse gruppene på alvor.

16. januar kom sjette sesong på Netflix, mens en sjuende og siste sesong nå er under arbeid.

Powered by Labrador CMS