Forbud mot konverteringsterapi må på plass

«Du er den du er – og det er ikke en sykdom som kan helbredes eller kureres», skriver Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre og Vegard Rødseth Tokheim, styremedlem i Åpne Høyre.

Publisert Sist oppdatert

Høyres programkomité har gått inn for å tette et hull i lovverket som tillater å bedrive konverteringsterapi.

Klikk bildet og kjøp abonnement på BLIKK+

Regjeringen utreder allerede et forbud mot konverteringsterapi for å sikre at ikke homofile, lesbiske, bifile og transpersoner blir utsatt for sosial kontroll og psykisk skadelig press. Programkomitéen i Høyre ønsker å ta tydeligere standpunkt og fastslå ved lov at konverteringsterapi skal forbys. Vi ser frem til at homominister Raja fullfører utredningen og lovforslaget til Stortinget som hans forgjenger som likestillingsminister Trine Skei Grande startet i 2019.

Regjeringens egen portal lhbtiqtall.no viser hvorfor et forbud mot konverteringsterapi er nødvendig. Hele 19 % av bifile kvinner har forsøkt å ta sitt eget liv og 65,2 % av dem har hatt tanker om at de ikke lenger orker å leve. Enten det gjelder lesbiske kvinner eller homofile menn er tallene knyttet til suicidalitet eller mental helse skremmende. Blant homofile menn er det 9,8 % som har forsøkt å ta sitt liv, mens det lignende tall for heterofile menn er 3,8 %.

Trygghet i egen kropp

Sett i dette lyset er det uakseptabelt at religiøse eller såkalte terapeuter tilbyr helbredelse av mennesker som fortjener å bli møtt på en helt annen måte. Selvsagt skal det være mulig å søke hjelp for å få trygghet i sin egen kropp og sitt eget selv. Men helbredelse er å gjøre noen frisk, og da forutsetter man at noe var sykt i utgangspunktet. Det eneste som er sykt, er å møte mennesker som sliter med sin egen legning og seg selv på den måten.

Konverteringsterapi har allerede skadet mange med sine forsøk på det umulige – å forandre den du iboende er. Arne Christian Nielsen og Brian Furnes er begge to modige menn som i VG har delt sin historie. Religiøse samfunn og familier som støter istedenfor å støtte sine døtre og sønner av uvitenhet bidrar også til å gi dem livsvarige sår.

Konverteringsterapi er skadelig

Åpne Høyre tok til orde for et forbud mot konverteringsterapi i 2017. I programprosessen for Høyres program for nåværende stortingsperiode var det få som trodde dette var et samfunnsproblem. Men gjennom modige enkeltmennesker som har stått frem med sine historier, så vet vi bedre. Konverteringsterapi er en skadelig og trist form å møte sine sønner og døtre som opplever at i dem bor det kjærlighet til en av samme kjønn.

EU-parlamentet anbefalte sine medlemsland å innføre forbud. Malta har innført et forbud. På svært kort tid utredet og implementerte Tyskland forbud i 2018. I Irland er det nå prosess som trolig ender med forbud mot konverteringsterapi. I England er saken utredet og lovforslag skal være utarbeidet. I tillegg er praksisen forbudt i deler av Canada, Australia, Argentina, USA, Spania og Mexico.

Dette gjør det enklere for regjeringen å finne en god og virkningsfull løsning også for norsk lov. Vi håper regjeringen løfter saken til Stortinget og sørger for et forslag som kan vedtas innen sommeren. Det gjør ikke noe om vi kan fjerne dette punktet fra Høyres neste stortingsprogram, fordi vi allerede har innfridd det.

Av:
Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre og Vegard Rødseth Tokheim, styremedlem i Åpne Høyre

Powered by Labrador CMS