Helse

Stadig flere smittes av syfilis

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om tilbakeslag i kampen mot kjønnssykdommen.
– Helseutvalget registrerte i fjor rekordmange tilfeller av syfilis, sier Rolf Angeltvedt.

– Det skumle med syfilis er at du kan ha det uten å merke det, og da går man ikke til lege, sier Rolf Angeltvedt i Helseutvalget.
Publisert

I 2020 var det rundt 7,1 millioner nye smittetilfeller, men i 2022 hadde dette steget til 8 millioner, skriver NTB. Økningen var ifølge WHO størst på det amerikanske kontinentet og i Afrika.

Til sammen krevde den seksuelt overførbare bakterieinfeksjonen 230.000 liv i 2022.

– Økningen i antall tilfeller av syfilis er svært bekymringsfull, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rekordår for syfilis i Norge

Helseutvalgets Sjekkpunkt hurtigtester for ulike seksuelt overførbare infeksjoner, som hiv, gonoré og syfilis.

– Men hurtigtesten for syfilis er ikke like sensitiv som den for hiv, sier Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget til Blikk.

– Hurtigtesten gjør ikke forskjell på ny og gammel syfilis. Hvis du har hatt syfilis tidligere vil den slå ut på nytt når du hurtigtester deg. Så hvis hurtigtesten slår ut positivt, anbefaler vi å ta en kontrolltest.

Angeltvedt kan bekrefte WHOs bekymring med hensyn til økning i tilfeller av syfilis, også her hjemme.

– Det øker jevnt og trutt hvert eneste år. Det er stort sett menn som har sex med menn som får syfilis. Helseutvalget kunne registrere et rekordår i fjor på tilfeller av syfilis som vi fant på Sjekkpunkt.

Smittet uten å vite det

Antallet syfilistilfeller her til lands økte på slutten av 90-tallet.

– Særlig blant hivpositive menn. Når du er hivpositiv er du ekstra utsatt for infeksjoner. Det handler mye om hvem du har sex med, og hvor mange du har sex med, og vi ser jo at det spres i subgrupper spesielt. Det å få den gruppen til å sjekke seg er viktig.

Ikke alle som får syfilis opplever symptomer ifølge Helseutvalget. Syfilis kan gi sår på penis, i rumpa eller i halsen avhengig av hvor du er smittet. Såret er ofte uten smerter, med opphøyd kant og en rød «bunn». Såret forsvinner ofte av seg selv etter et par uker. Andre tegn på at man har syfilis kan være influensalignende symptomer, med feber og muskelsmerter.

– Det skumle med syfilis er at du kan ha det uten å merke det, og da går man ikke til lege. Og da risikerer du å spre syfilis videre til andre, sier Angeltvedt og anbefaler å oppsøke Sjekkpunkt eller fastlegen.

– Men vi registrerer jo at mange ikke gjør det. Det er ikke alle som er komfortable med å be om en syfilistest hos fastlegen, men da er Sjekkpunkt et godt alternativ.

Finnes medisiner

Ifølge WHOs siste rapport blir over en million mennesker, verden over, smittet av syfilis, gonoré, klamydia eller trichomoniasis hver dag. Alle disse kjønnssykdommene kan kureres.

WHO sier også at nedgangen i tallet på nye hivsmittede går for sakte. I 2022 ble 1,3 millioner mennesker smittet, 200.000 færre enn i 2020. En hyggeligere nyhet er at rundt tre firedeler av dem som smittes får medisiner som skal holde viruset i sjakk.

 

Powered by Labrador CMS