Urix

Kan bli neste europeiske land med «homopropagandalov»

I Romania foregår nå heftige debatter om et lovforslag som forbyr undervisning om homoseksualitet og kjønnsidentitet.

En paradedeltaker holder en plakat med påskriften «Like rettigheter for alle!» under en prideparaden i den rumenske hovedstaden București i 2014. Det er anslått at 10 000 mennesker deltok i fjorårets parade.
Publisert Sist oppdatert

Lovforslaget har som mål å «motvirke barnemishandling». Dersom det vedtas vil blant annet undervisningsmateriell som opplyser om kjønnsidentitet og andre seksualiteter enn heteroseksualitet bli forbudt, ifølge Reuters.

Senatet har allerede godkjent lovforslaget. Nå mangler kun underhusets godkjennelse.

Rumenske menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer lovforslaget.

– Innføringen av homofobisk og transfobisk lovgivning ved å sensurere informasjon om seksuell legning og kjønnsidentitet bringer skam over Romania. Underhuset må stemme for å stoppe diskriminering, sier lhbt+gruppen ACCEPT til Reuters.

Også lhbt+organisasjonen MozaiQ kritiserer forslaget, og advarer mot sensurering av undervisningsmateriell. De mener dette kan få store negative konsekvenser.

– I lys av Russlands invadering av Ukraina, tror vi en lov som denne i Romania vil gi næring til russisk propaganda og Moskvas desinformasjonskampanjer, sier en representant for MozaiQ til Reuters.

– Vi krever at underhuset tar ansvar og stemmer ned alle lovforslag som har til hensikt å demonisere og marginalisere lhbtqi-samfunnet.

Romania avkriminaliserte homofili i 2001. Partnerskap og likekjønnet ekteskap er fremdeles forbud. I 2020 behandlet myndighetene et forbud mot universitetsstudier som omhandlet kjønnsidentitet. Dette lovforslaget ble til slutt nedstemt.

Ifølge studien World Values Survey, utført mellom 2017 til 2020, mener tre fjerdedeler av Romanias befolkning at homoseksualitet «er uforsvarlig».

Powered by Labrador CMS