Statsbudsjettet

Risikerer å måtte legge ned Ungdomstelefonen

– Nå risikerer vi å måtte legge hele tilbudet på is i løpet av få uker, sier leder i Skeiv Ungdom, Jane-Victorius Bonsaksen etter at statsbudsjettet for 2023 kutter øremerkingen til Ungdomstelefonen.

Jane-Victorius Bonsaksen.
Publisert

Stadig flere unge tar kontakt med Skeiv Ungdoms hjelpetilbud med alvorlige problemer og bekymringer. Nå frykter organisasjonen at tilbudet må stanses, etter at statsbudsjettet for 2023 kutter hele øremerkingen.

– Dette er en helt fortvilet situasjon. Vi har nettopp lagt frem en rapport som viser hvor kritisk viktig denne tjenesten er for unge skeive. Nå risikerer vi å måtte legge hele tilbudet på is i løpet av få uker, sier leder i Skeiv Ungdom, Jane-Victorius Bonsaksen.

Det skapte jubel da lekkasjer fra statsbudsjettet lovet en dobling av støtten til skeive organisasjoner. Men i selve budsjettet kuttes altså hele øremerkingen til Ungdomstelefonen, en hjelpetjeneste på telefon, melding og chat.

Skeiv Ungdom må fremover søke om midler fra en felles pott, som også kuttes med 23 millioner kroner.

– Den uforutsigbarheten kan tvinge oss til å stanse hele tilbudet. Vi finansierer allerede Ungdomstelefonen fra driftsbudsjettet vårt, og uten en øremerking blir det rett og slett umulig å fortsette. Jeg er redd for konsekvensene det vil ha, sier Bonsaksen.

Alvorlige konsekvenser

Skeiv Ungdom leverte i starten av september en rapport om Ungdomstelefonen til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Rapporten viser at:

· De som tar kontakt, er yngre enn før.

· Antallet som vil snakke om psykisk helse er stigende.

· Teamene som tas opp er blant annet seksuelle overgrep, vold og mobbing.

· Syv prosent av samtalene handler om selvmord- og selvmordstanker.

· De under 18 år bruker Ungdomstelefonen mest. I 2021 er tallet 77 prosent.

Tilbudet drives med nærmere 30 frivillige, som svarer på telefon, chat og melding fire timer på kveldstid søndag til torsdag. Øremerkingen som nå kuttes helt, var allerede i 2022 alt for liten til å nå alle som trenger det.

– Dette er et likeperson- og lavterskeltilbud som svært mange unge bruker. Norge får utrolig mye igjen for hver krone til dette. Vi opplever at statsråden forsto alvoret og at behovet for mer støtte og et bredere tilbud er akutt. Nå trenger vi at det følges opp med raske og tydelige avklaringer. Dette er virkelig alvorlig, sier Bonsaksen.

Utover kuttet til Ungdomstelefonen, er Skeiv Ungdom også bekymret for at støtten til bruker- og pårørendearbeid reduseres, og går tilbake til samme nivå som i 2020. Samtidig har kostnadene og behovet økt drastisk fra år til år. Det begrenser viktig rådgivning og en rekke sårt etterspurte aktiviteter for skeive.

Powered by Labrador CMS