Pride

Prideflagg-nekt skaper reaksjoner

Kommunedirektøren i Ålesund har bestemt at skolene i kommunen ikke får heise regnbueflagget under årets Pride-feiring. Avgjørelsen skaper kraftige reaksjoner.

De siste årene har det vært flere hendelser med hærverk på Pride-flagg i Ålesund, skriver Sunnmørsposten. Nå har kommunen bestemt at flagget ikke skal heises på skoler i år.
Publisert Sist oppdatert

– Skolene skal være for alle elever, og det blir arbeidet med inkludering og mangfold hver dag gjennom året. Kommunedirektøren har etter ønske fra flere bestemt at det ikke flagges ved skolene i Ålesund under Pride i år.

Det står det, ifølge Sunnmørsposten , i et brev fra kommunen som gikk ut til rektorene ved alle skolene i Ålesund i starten av mai.

I brevet opplyser kommunalsjef Hildegunn Pedersen også at regnbueflagget vil heises på rådhuset og i sentrum under Pride-feiringen i juni.

Kommunalsjef Pedersen har så langt ikke hatt anledning til å kommentere saken overfor Sunnmørsposten tirsdag.

Trosser avgjørelsen

Tidligere har det ikke vært noen felles bestemmelse for å heise regnbueflagget på skolene i kommunen. Det har vært opp til hver enkelt skole, og praksisen har dermed variert.

Konstituert rektor ved Blindheim ungdomsskole i Ålesund, Hallgeir Buset forteller til Sunnmørsposten tirsdag kveld at de vil trosse avgjørelsen.

Hos dem vil Pride-flagget vaie i flaggstanga ved skolen onsdag morgen.

– Dette strider mot alt hva Blindheim ungdomsskole står for. Vi ønsker å være inkluderende og heie på mangfoldet, sier Buset til avisen.

Sterke reaksjoner

Varaordfører i Ålesund kommune, Monica Molvær, stiller seg sterkt kritisk til vedtaket.

– Skolen skal være en trygg plass å være for alle barn og ungdommer, og da er det viktig å vise raushet og mangfold. Ved å ta et aktivt standpunkt om nei til flagging på alle skoler i Ålesund, gjøres det stikk motsatte. Dette angår oss alle og bør være en større politisk sak, sier Molvær i en uttalelse.

Stortingsrepresentant og leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anette Trettebergstuen, mener man har misforstått hva Pride-flagget symboliserer.

Overfor Nettavisen påpeker hun at flagget symboliserer mangfold, frihet og grunnleggende menneskerettigheter.

– Denne begrunnelsen og dette vedtaket gjør meg flau, og det viser at kampen ikke er over. Fordommer og mangel på kunnskap lever i beste velgående, sier Trettebergstuen til avisen.

– Veldig synd

Høyre-leder Erna Solberg uttaler i en pressemelding at hun blir lei seg av at denne debatten dukker opp igjen, og mener Prides budskap er noe som burde være helt ukontroversielt og noe alle burde kunne stille seg bak.

– Et fåtall har klart å skape et inntrykk av at man ved å feire Pride må innta et bestemt sett politiske meninger. Det er veldig synd, for det er helt feil. Ingen «eier» Pride-flagget, sier Solberg.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS