Syndig søndag

Elefanten i rommet

Manglende sexlyst, sextørke, kall det hva du vil, uansett er den «elefanten i rommet» i mange forhold.

Publisert Sist oppdatert

.

Mann (28)

Usexy å snakke om

Jeg har absolutt opplevd sextørke. Jeg tror det er umulig og unaturlig ikke å oppleve det. Det har skjedd både i og utenfor faste forhold. Det er mest krevende i et forhold, fordi det ofte er interne grunner til at manglende sexlyst slår inn.

For meg er det utrolig usexy å snakke om sex.

Mann (28)

Jeg valgte å være i sølibat i et år som singel fordi jeg følte at jeg mistet meg selv litt i for mange løse seksuelle relasjoner. Egentlig var det nok fordi jeg slet med depresjon, og syntes det var nærmest umulig å finne styrke og nok livsglede til å ha sex.

Da jeg opplevde sextørke i parforholdet, var det vanskeligere. For meg er det utrolig usexy å snakke om sex, og i et forhold er det nesten ingen vei ut av det hvis en opplever at den seksuelle dimensjonen ebber ut. Det er også et hårsårt emne, og det er til tider vanskelig å gi noen som helst form for konstruktiv tilbakemelding. Jeg kan forresten røpe at kjæresten min og jeg er midt i sextørke akkurat nå …

God sexlyst for meg er noe organisk, levende, lekende, udømmende, ufiltrert. Noe som kommer og går litt av seg selv. Jeg hater sex som er definert, som skal skje til visse tider, og som skal ha masse rammer. God sexlyst er derfor noe som ikke tenkes og snakkes så mye om, som bare er, og lever.

Kvinne (26)

Jeg har bare ikke lyst

Jeg føler meg annerledes og «feil» fordi jeg ikke trenger sex i hverdagen for å være lykkelig. Sexlysten min har alltid kommet og gått uten noen spesiell grunn, og tørketida kan vare i flere måneder av gangen. Nå er det over fem måneder siden jeg kjente suget i magen, men det er ikke fordi jeg ikke er forelsket.

Det har ikke skjedd noe spesielt, jeg har det bra og alt er fint, jeg har bare ikke lyst til å ha sex.

Kvinne (26)

Senest i forrige uke gråt kjæresten min fordi hun følte seg avvist. Av meg. Den personen i verden som synes hun er den fineste og beste jenta av alle. Det har ikke skjedd noe spesielt, jeg har det bra og alt er fint, jeg har bare ikke lyst til å ha sex.

Jeg har ved flere anledninger opplevd svekket selvtillit i sammenheng med redusert sexlyst, da samfunnet bygger opp under teorien om at jo mer sex du har, jo mer vellykket er forholdet ditt. Da jeg begynte med antidepressiva forsvant sexlysten, og den har ikke kommet tilbake som det den en gang var. Lysten min må jobbes med for å opprettholdes.

Min sexlyst har blitt en stor, vond, abstrakt klump i kroppen min, og det går ikke en dag uten at jeg tenker over hvorfor ting er som de er. Men jeg snakker ikke om det.

.

Visste du at...

Befolkningsstudier har vist at fra ti prosent til 46 prosent av alle kvinner kan ha nedsatt seksuell lyst.

En landsomfattende norsk studie i 2017 viste at 37 prosent av norske kvinner mellom 18 og 67 år slet med vedvarende redusert seksuell lyst. 13 prosent menn svarte det samme.

.

Kvinne (50)

Handler om andre konflikter

Da jeg var yngre var jeg «på» nesten bestandig. Jeg tror det handlet like mye om et ønske om å ha et aktivt sexliv og å kjenne seg attraktiv, som kroppslig lystfølelse eller begjær.

Jeg opplever det egentlig som en befrielse ikke å være så på jakt lengre.

Kvinne (50)

Jeg opplever det egentlig som en befrielse ikke å være så på jakt lengre. Det er ikke kroppen som fungerer annerledes, men hodet. Men selvfølgelig er det trist hvis man ønsker å være nær noen og tenningen uteblir … Jeg har jo opplevd det noen ganger også. Greia er vel at man ikke kan tvinge fram de følelsene og at det er viktig å lytte til kroppens signaler som det heter.

Det er ikke alltid det funker selv om man møter «drømmedama». I lange forhold har jeg også opplevd at sexlivet går i stå, men da har det handlet om andre konflikter, ikke at vi ikke hadde lyst på hverandre.

Heldigvis får jeg til å gjøre det selv, så noen egentlig tørke har det vel aldri vært her i gården. Hvis jeg har vært usikker eller følt meg presset, så er det bra å kunne finne tilbake til egen kropp. Da er det også lettere å uttrykke hva man liker og ikke liker sammen med en annen.

.

.

Kvinne (55)

Tok ikke initiativ

Jeg har opplevd sextørke i nesten alle forholdene jeg har vært i. Når du først mister gnisten, er det vanskelig å få lyst igjen. For meg henger det også veldig sammen med følelser. Jeg liker best sex når jeg er superforelsket.

Jeg har hatt noen kjærester som ikke tok initiativ. Siden jeg liker å bytte på den biten, blir det jo mindre sex. Fordi jeg liker å variere og synes det blir kjedelig alltid å måtte være den som tar det første steget.

Når du først mister gnisten, er det vanskelig å få lyst igjen.

Kvinne (55)

I et av forholdene mine var jeg altfor aktiv og kåt, så der ble jeg avvist mange ganger. Det var sårt, men jeg mistet aldri lysten på henne. I et annet forhold ga jeg meg heller ikke, men der fant vi tilbake til hverandre. Da sa kjæresten min at hun var kommet litt ut av det, og at det var vanskelig å finne tilbake til sexlysten. Men da vi først hadde hatt sex, var det tut og kjør i en periode igjen. I et tredje forhold var det vel egentlig jeg som var festbremsen, og uansett hva jeg prøvde så fikk jeg ikke lyst på henne. Men jeg hadde veldig lyst på meg selv.

.

Denne saken ble først publisert i Blikk 06/2017.

Powered by Labrador CMS