EuroPride

13. angrep på lhbt+senter: – Vi forventer at staten tar sitt ansvar

Mann brøt seg inn i Pride Info Center i Beograd og truet frivillige og besøkende i lokalet.

Leder i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, sammen med Pride koordinator i Beograd Pride, Marko Mihailović foran Pride Info Center.
Publisert Sist oppdatert

.

Mannen rakk å ødelegge deler av infosenterets salgsutstilling før han ble kastet ut av en sikkerhetsvakt. Han skal deretter ha sparket i døra og vinduene mens han ropte obskøniteter og kom med trusler.

Mannen ble arrestert kort tid etter hendelsen og løslatt neste dag uten videre forelegg, ifølge Belgrade Pride.

Senteret befinner seg i en av hovedgatene i den serbiske hovedstaden, i nærheten av presidentboligen og en rekke andre statlige institusjoner med 24-timers politiovervåkning.

– Den 12.-18. september skal Beograd være vertskap for EuroPride. Vi forventer at staten tar sitt ansvar og sikrer sikkerheten for både for den lokale skeive befolkningen, og de mange tusen internasjonale besøkende som ventes. Det er viktig at myndighetene viser et tydelig standpunkt og tar avstand fra trakasseringen og angrepene på skeive, sier Marko Mihailović, koordinator i Beograd Pride.

Dette er den 13. gangen Pride Info Center har blitt angrepet siden de åpnet i 2018. Forrige angrep skjedde natt til 23. desember, da infosenterets vinduer og logoen til EuroPride 2022 ble dekket av graffiti.

.

.

Så langt har ingen av angrepene blitt etterforsket, opplyser Oslo Pride. De er med på å støtte opp under EuroPride-markeringen i Beograd, og flere av Oslo Prides frivillige faggrupper bidrar i planleggingen.

Leder av Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, og flere frivillige var til stede i Beograd for å jobbe med festivalens nye nettsider da angrepet skjedde.

– Hendelser som dette er grunnen til at vi i Oslo Pride støtter opp om Pride-festivaler og skeive organisasjoner i land hvor det er utfordrende å bryte med normene, sier Haugsevje.

– Oslo Pride skal være til stede under EuroPride i september og oppfordrer andre som er opptatt av menneskerettigheter til å gjøre det samme. Jo flere som kommer til Beograd, jo mere press legger vi på myndighetene til å gjøre EuroPride til et sikkert og vellykket arrangement. Det kan skape positive ringvirkninger for skeives rettigheter over hele Balkan.

Powered by Labrador CMS