Sport

OL-gullvinner mener land med dødsstraff for skeive bør utestenges fra OL og VM

Stuper, gullmedalist og nyslått ridder Tom Daley, vil bruke innflytelsen til å kjempe for skeives rettigheter.

Publisert

.

Den olympiske stuperen Tom Daley ble nylig slått til ridder av den britiske imperieordenen (Order of the British Empire). Daley, som får tittelen Offiser, fortalte BBC Breakfast at han føler et ansvar for å gjøre det britiske samveldet til et mer inkluderende sted.

.

Føler ansvar

«Jeg er ekstremt stolt over å bli hedret med tittelen», sa Daley, og la til at han følte et ansvar for å gjøre hele samveldet til et bedre sted for lhbt+personer, for kvinner, for fargede, for å gjøre det mer inkluderende og aksepterende

Samveldet av nasjoner er en samlebetegnelse på Storbritannia og 53 andre suverene stater, hovedsaklig tidligere britiske kolonier. Homoseksualitet er kun lovlig i 19 av samveldets stater, mens det i de resterende 35 er forbudt. I Brunei og Nord-Nigeria risikerer homofile dødsstraff.

«Ved å akseptere riddertittelen er det nå mitt ansvar å bidra til å skape endring og et miljø der alle kan være hva de vil, uansett hvor de kommer fra», sa Daley.

Daley vant sin første gullmedalje i synkronstup under De olympiske leker i Tokyo i 2021.

.

Under VM i Tokyo kapret Daley mange hjerter med sitt sjarmerende strikketalent. Han har i ettertid sluppet en egen kolleksjon med strikkeplagg.

.

Vil stoppe lhbt+fiendtlige land fra å delta

Men det var ikke bare strikkingen som skilte ham fra mengden. Daley har flere ganger kommet med kraftsalver mot idrettsarrangører og mesterskap som inkluderer land der skeive risikerer dødsstraff eller fengsling. Han har blant annet uttalt at han ønsker å stoppe land som kriminaliserer lhbt+personer fra å konkurrere i OL.

Da han i oktober i fjor mottok Sportsprisen under Attitude Awards, uttalte han at han følte seg forpliktet til å skape forandring.

«Jeg vil gjøre det til mitt oppdrag, forhåpentligvis før OL i Paris i 2024, å bidra til at landene der lhbt-personer straffes med døden ikke får lov til å konkurrere i de olympiske leker», sa Daley.

Daley gikk også løs på FIFA, arrangørene av fotball-VM, for å ha valgt Qatar som vertsland for mesterskapet i 2022.

«Jeg synes ikke det bør være tillatt å arrangere en sportsbegivenhet i et land som kriminaliserer grunnleggende menneskerettigheter», sa Daley i takketalen. «Det kommer til å være mitt oppdrag å endre det.»

Powered by Labrador CMS