Urix

EU-kommisjonen tar ungarsk homopropagandalov til retten

Loven, som trådte i kraft for nøyaktig ett år siden, forbyr informasjon om lhbt+ i skolen og på tv.

Ungarns statsminister Victor Orbán har gjentatte ganger avvist at loven diskriminerer enkelte personer: Han hevder gir foreldre kontroll over hva slags seksualundervisning barn får på skolen.
Publisert Sist oppdatert

I juni i fjor kunngjorde den ungarske regjeringen at de skulle innføre en ny lov som forbyr enhver promotering av lhbt+informasjon til mindreårige. Nå kunngjør Europakommisjonen at den vil stille den ungarske regjeringen for EU-domstolen.

– Ungarske lovgivere diskriminerer personer på bakgrunn av deres seksuelle legning og kjønnsidentitet, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen.

Loven forbyr blant annet diskusjoner om lhbt+ i skoler og på tv og ligner Russlands homopropagandalover som først ble innført i 2013 og siden har økt i både antall og omfang.

Kommisjonen har lenge vurdert å ta Ungarns statsminister Viktor Orbans regjering til retten på grunn av kontroversielle lover som ble vedtatt i fjor.

– Loven bryter med flere EU-lover

At loven nå er tatt for retten er et tegn på at EU-kommisjonen er ferdig med Ungarns udemokratiske ledelse, ifølge Rémy Bonny i den europeiske lhbt+organisasjonen Forbidden Colours.

– Vi har advart mot Orbans pro-russiske politikk i over et tiår. Siden Russland invaderte Ukraina ble det mer og mer klart: Orban velger Moskva fremfor Brussel, sier Bonny.

– Orban gjør lhbt+miljøet til syndebukk. Dette er et forspill til innføringen av et pro-russisk diktatur. EU-kommisjonen tar endelig tak i disse grove menneskerettighetsbruddene. Juridiske eksperter er veldig klare: Loven bryter med flere EU-lover. Så vi er sikre på at EU-domstolen vil annullere denne loven. Hvis Ungarn nekter å avskaffe loven, kan det bli ilagt svært dyre bøter.

Avviser diskriminering

Den ungarske homopropagandaloven blir av ungarske myndigheter offisielt kalt «endring i barnevernloven, familiebeskyttelsesloven, loven om bedriftsreklameaktivitet, medieloven og folkeopplæringsloven». Den ble vedtatt 15. juni 2021 av det ungarske parlamentet, og trådte i kraft en måned senere.

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyden, har tidligere uttalt at den ungarnske loven er «en skam» og at den «åpenbart diskriminerer folk på bakgrunn av deres legning».

– Europa vil aldri tillate at deler av samfunnet vårt blir stigmatisert, det være seg på grunn av hvem de elsker, på grunn av deres alder, deres etnisitet, deres politiske meninger eller deres religiøse tro» sa EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, til Europaparlamentet 7. juli 2022.

Powered by Labrador CMS