Urix

«Er du for at barn i offentlige skoler skal lære om seksuell orientering uten foreldrenes samtykke?»

Den planlagte folkeavstemningen om «barnevern» i Ungarn inneholder flere ledende spørsmål. – Å insinuere at seksualundervisning er skadelig for barns utvikling, er rett og slett feil, sier Europarådets menneskerettskommissær Dunja Mijatović.

Fjorårets Prideparade i Budapest var den største i Ungarn noen sinne. Det er antatt at rundt 30 000 personer deltok.
Fjorårets Prideparade i Budapest var den største i Ungarn noen sinne. Det er antatt at rundt 30 000 personer deltok.
Publisert Sist oppdatert

.

I fjor besluttet den ungarske regjeringen å forby all visning av innhold som «skildrer eller fremmer homofili og kjønnsskifte» til mindreårige. Dette førte til store protester og et mye omtalt EU-søksmål.

Regjeringen har nå besluttet å avholde folkeavstemning om saken. Formuleringen av spørsmålene i avstemningen får flere organisasjoner til å se rødt.

Den ungarske befolkningen skal blant annet bli spurt om de er for «medieinnhold av seksuell karakter som påvirker barns utvikling» og om de ønsker at «barn i offentlige skoler skal lære om seksuell orientering uten foreldrenes samtykke».

.

Foreslår å stemme både ja og nei

30. november i fjor, ba det ungarske parlamentet om en folkeavstemning om fire spørsmål knyttet til lhbt+spørsmål og det regjeringen omtaler som «barnevern». Ungarns president János Áder har satt datoen for folkeavstemningen til 3. april.

Ti ikke-statlige organisasjoner, blant andre Amnesty International, den ungarske Helsingforskomiteen og Budapest Pride, har gått hardt ut mot de ledende spørsmålene.

– Folkeavstemningen er spesielt ondsinnet av to grunner. På den ene siden skaper formulering av spørsmålene en idé om at unge mennesker vil bli såret av å lære om seksuelle minoriteter. På den andre siden krenker det lhbtiq-personers verdighet, uttaler organisasjonene ifølge Hungary Today.

De foreslår å stemme både ja og nei til hvert spørsmål. Dette for å sikre at folkeavstemningen ikke når det nødvendige antallet deltakere, og dermed må regnes som ugyldig.

.

Dette er noen av spørsmålene ungarere vil bli stilt 3. april:

  • Er du for at barn i offentlige skoler skal lære om seksuell orientering uten foreldrenes samtykke?
  • Er du for at barn skal få informasjon om kjønnsskiftebehandlinger?
  • Er du for at medieinnhold av seksuell karakter som påvirker barns utvikling skal presenteres for dem uten begrensninger?
  • Er du for at medieinnhold som viser kjønnsskifte skal vises til barn?

.

Bekymringsfull trend

Også Europarådets menneskerettskommissær Dunja Mijatović uttrykker seg svært kritisk til regjeringens begjæring om folkeavstemning.

«Beslutningen til den ungarske regjeringen om å gjennomføre en nasjonal folkeavstemning om barns tilgang til informasjon om seksuell orientering og kjønnsidentitetsspørsmål samme dag som parlamentsvalget er dypt beklagelig da det fremmer instrumentaliseringen av menneskerettighetene til lhbti-personer", sier Mijatović i en offentlig uttalelse fra Strasbourgh.

Hun er bekymret for at folkeavstemningen vil fremme stereotypier, fordommer og hat mot skeive, ved å stille spørsmål som er tvetydige og villedende.

«Å insinuere at seksualundervisning er skadelig for barns utvikling, er rett og slett feil. Tvert imot, er det viktig å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn og bidra til å bygge tryggere, inkluderende samfunn», sier Mijatović.

– Det var skuffende at «barnevernloven», som feilaktig forbinder homofili med pedofili og innskrenker ytringsfriheten og utdanningsfriheten til alle ungarere, ble vedtatt i juni 2021, til tross for sterke innvendinger fra mange internasjonale og nasjonale observatører, inkludert meg selv. Jeg har tidligere advart om at politisk manipulasjon av menneskerettighetene til lhbti-personer øker i Europa, og er symptomatisk for et mer generelt angrep på og ignorering av menneskerettigheter. Folkeavstemningen i Ungarn er en slående illustrasjon på denne bekymringsfulle trenden.

.

.

Powered by Labrador CMS