VM i Qatar

Qatarsk plakat ber VM-turister om å unngå homofili

«Vis din respekt for religion og kulturen til det qatarske folket ved å unngå følgende adferd», står det på plakaten, som så lister opp oppførsel turister bør unngå.

Publisert Sist oppdatert

En plakat merket med teksten «Reflect your respect» har tatt av i sosiale medier.

Avsenderen av plakaten ber turister om å vise «respekt for religion og kulturen til det qatarske folket ved å unngå følgende adferd». Dette innebærer blant annet å skjule at man er homofil.

Flere har delt den videre og påstått at qatarske myndigheter står bak.

VM-arrangører benekter å stå bak

«Qatar Welcomes You-grafikken som sirkulerer på sosiale medier er ikke fra en offisiell kilde og inneholder uriktig informasjon. Vi oppfordrer sterkt fans og besøkende til å stole utelukkende på offisielle kilder fra turneringsarrangører for reiseråd for årets verdensmesterskap i Qatar», skriver organisasjonen The Supreme Committee, som har overordnet ansvar for verdensmesterskapet i Qatar, i en uttalelse til Dagbladet.

«The Supreme Committee og FIFA vil snart gi ut en omfattende fanguide som bestrider mye av informasjonen som har sirkulert».

«Qatar har alltid vært en åpen, tolerant og imøtekommende nasjon. Internasjonale fans og besøkende under VM vil få oppleve dette på nært hold», avslutter de i en e-post signert presseavdelingen i The Supreme Committee, ifølge Dagbladet.

Ifølge Aftenposten har både Associated Press og Reuters sjekket plakatens bakgrunn. Den viser seg å stamme fra en kampanje kalt «Reflect Your Respect», som ble startet av qatarske aktivister i 2014.

Slik ser en av plakatene som sirkulerer i sosiale medier ut.

«Hvis du er i Qatar, er du en av oss. Hjelp oss med å ivareta Qatars kultur og verdier», skrev aktivistene på flyvebladene de delte ut da kampanjen først startet, ifølge avisen.

Kampanjen hadde som mål å få turister til å kle seg etter lokale normer, blant annet ved å vise mindre hud.

Frykter forfølgelse likevel

Men selv om plakaten ikke er utarbeidet av verken Qatars myndigheter eller VM-kommitte, er flere bekymret for hvordan skeive turister vil behandles under mesterskapet. Mer bekymring skaper mistanken om at myndighetene kan løsne på lovverket for turister, men fortsette forfølgelsen av skeive statsborgere både under og etter VM.

I Qatar kan man straffes med opptil syv års fengsel for homofile handlinger. Norges fotballpresident, Lise Klaveness, skapte store reaksjoner da hun tidligere i år gikk hardt ut mot FIFA-kongressen. «Det er ikke rom for vertskap som ikke kan garantere sikkerheten til lhbtq+personer», sa Klaveness fra talerstolen.

Uttalelsen ble møtt med misnøye fra både FIFA og Qatar, men også ros fra flere hold. For sine utspill ble Klaveness tildelt både FRI Oslo og VIkens Frydpris og Fritt Ords Honnør.

Det norske utenriksdepartementet skriver i en uttalelse på sine nettsider at åpent homofile personer bør utvise forsiktighet på reise i Qatar og at de risikerer å bli arrestert og siktet for andre former for lovbrudd, som «usømmelig adferd».

Kapteiner fra ni europeiske land varsler at de vil spille med regnbuefargede kapteinsbind som en støtteerklæring til Qatars skeive, ifølge Sky Sports. Dette er foreløpig ikke godkjent av det internasjonale fotballforbundet (Fifa), men det engelske fotballforbundet har allerede sagt at deres kaptein vil bære bindet selv om dette kan resultere i bøter.

Powered by Labrador CMS