Normunds Kindzulis.
Normunds Kindzulis.

Homofilt par angrepet og satt fyr på – én døde

Paret sier gjerningsmannen bodde i samme leilighetskompleks og at han over lengre tid hadde trakassert dem.

Publisert Sist oppdatert

22. april ble et homofilt par satt fyr på i Tukums i Latvia. Den ene døde av brannskadene.

Den avdøde har blitt identifisert som Normunds Kindzulis, en 29 år gammel akuttmedisinsk assistent ved Latvias statlige legevakt.

Hendelsen skjedde ved Kindzulis bygård, da kom hjem fra nattevakt. Gjerningsmannen skal ha dynket ham i brannfarlig væske, før han satt fyr på ham. En nabo forsøkte å stoppe brannen og fikk selv brannskade i redningsforsøket.

Kjente til gjerningsmannen

Ifølge lokale nyheter brøt det ut en krangel mellom det homofile paret og gjerningsmannen før angrepet. Gjerningsmannen bodde i samme leilighetskompleks som ofrene og hadde over lengre tid trakassert dem.

Den overlevende av de to mennene forteller at de forutfor angrepet hadde mottatt trusler fra gjerningsmannen. De kontaktet politiet, men ble møtt med likegyldighet.

«Vi rapporterte om truslene både til politiet og til vår nabos arbeidsplass, men fikk ingen reaksjon. Vi måtte vente til noen ble lemlestet eller drept», sier han til Tukums Independent News.

Tukumpolitiet har nå opprettet etterforskning i saken.

– Hatkriminaliteten rapportert til politiet ble ignorert

Angrepet har rystet skeive aktivister i Latvia, som lenge har vært kritiske til latviske konservatives åpenlyse fiendtlighet mot homofile. Egils Levits, Latvias president, har også uttalt sin støtte til paret.

«Hat hører ikke hjemme i Latvia. Hvis det blir bekreftet at motivasjonen til den kriminelle i Tukums har vært hat mot en del av samfunnet, øker det hans skyld. En verdi i det latviske samfunnet er toleranse, og et slikt uttrykk for hat er en forbrytelse mot samfunnet også», skrev Levits på Twitter lørdag 24. april, to dager etter angrepet.

MOZAIKA, Latvias eldste skeive interesseorganisasjon, beskriver det «brutale, uforståelige angrepet» som «mulig hatkriminalitet» på Twitter. De mener den siste tidens homofobiske angrep er et «tydelig resultat av enkelte politikere og organisasjoners hat-baserte politikk».

Ifølge Kristine Garina, en av grunnleggerne av MOZAIKA, skal medisinsk personell ved sykehuset hvor den avdøde ble behandlet for brannskadene ha gått ut med sensitiv informasjon om den avdøde mannens helse.

Garina sier politiet har bygget videre på denne informasjonen, og fremdeles insisterer på at det var et selvmord. Hun sier MOZAIKA ikke har grunnlag nok til å bevise noe annet.

– Nå fokuserer vi på det faktum at hatkriminaliteten rapportert til politiet ble ignorert, uavhengig av hva som skjedde, sier Garina.

Skeive rettigheter truet

De siste årene har flere homofobiske hendelser vært gjenstand for diskusjon i Latvia. Nylig dukket det over natten opp klistremerker overalt i Riga med påskriften «LGBT free zone», som etterligner Polens lhbt-frie soner. Frivillige i MOZAIKA fjerner disse, inkludert et klistremerke på døren til bygget som huser Rigas bystyre.

Det latviske parlamentet, Saeima, godkjente i januar i år en endring i grunnloven som sier at en familie defineres av ekteskapet mellom mann og kvinne. Mange mener det er et stort skritt tilbake for landet som fremdeles ikke har vedtatt noen partnerskap- eller ekteskapslov for skeive, eller lovfestet retten til å adoptere.

I 2019 åpnet MOZAIKA det første skeive samfunnshuset i Lativa, LGBT House Riga, for å tilby systematisk støtte for det skeive miljøet. Spesielt for transpersoner og unge, som er blant de mest sårbare. Men koronarestriksjoner har den siste tiden satt en stopper for flere av hjelpetiltakene ved senteret, som hiv-testing, psykologtjenester og juridisk veiledning.

Powered by Labrador CMS