Sport

Utestenger transkvinner

Transkvinner som har transisjonert etter fylte 12 år, får ikke lenger delta i kvinneklasser under elitestevner, slår Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) fast.
Presidenten i Norges svømmeforbund (NSF) stemte blankt.

Lia Thomas ble i mars den første transkvinnen til å vinne et svømmemesterskap i kvinneklassen på universitetsnivå i USA. Med de nye reglene, vil ikke Thomas lenger kunne delta i slike konkurranser. Dette fordi hun transisjonerte etter å ha påbegynt mannlig pubertet.
Publisert Sist oppdatert

Svømmesportens nye regelverk ble vedtatt med 71 prosent av stemmene fra 152 medlemmer av Det internasjonale svømmeforvundet (FINA) på en ekstraordinær kongress under verdensmesterskapet i Budapest.

– Ifølge agendaen på denne kongressen skulle dette være en informasjonssak fra FINA om deres arbeid rundt dette temaet. Alle saker som skal stemmes over skal være sendt ut én måned før kongressen. Derfor var vi meget overrasket at det skulle være en avstemming, sier president i Norges svømmeforbund Cato Bratbakk til nettstedet Idrettspolitikk.no.

– Vi har derfor ikke kunne behandle dette i forbundsstyret i Norge og jeg mener at dette heller ikke er godt styresett eller særlig og transparent. Derfor stemte jeg blank på vegne av oss i denne saken.

FINA-presidenten: – Må beskytte konkurranserettferdighet

FINA har vedtatt to vesentlige bestemmelser. For det første vil de nekte idrettsutøvere som har gått gjennom mannlig pubertet fra å delta i kvinneklasser under konkurranser på elitenivå.

FINA har i tillegg nedsatt en arbeidsgruppe med sikte på å etablere en åpen konkurransekategori, der idrettsutøvere kan delta «uten hensyn til deres kjønn, deres juridiske kjønn eller deres kjønnsidentitet.»

– FINA vil alltid ønske enhver idrettsutøver velkommen. Opprettelsen av en åpen kategori vil bety at alle har mulighet til å konkurrere på elitenivå. Dette har ikke blitt gjort før, så FINA må gå foran. Jeg vil at alle idrettsutøvere skal føle seg inkludert i å kunne utvikle ideer under denne prosessen, sier Al-Musallam.

– Vi må beskytte rettighetene til utøverne våre, men vi må også beskytte konkurranserettferdighet ved våre arrangementer, spesielt kvinnekategorien på FINA-konkurranser, sier president i Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) Husain Al-Musallam.

I en uttalelse skriver FINA at «idrettsutøvere som ikke oppfyller de gjeldende kriteriene for herrekategorien eller kvinnekategorien kan konkurrere i alle åpne arrangementer som FINA vil utvikle i fremtiden.»

Favoritt utestenges

Transkvinner er fortsatt kvalifisert til å konkurrere i kvinnekategorien «forutsatt at de ikke har opplevd noen del av mannlig pubertet utover Tanners stadium to, eller før fylte 12 år, avhengig av hva som er senest.» Tanner-skalaen er en skala for fysisk utvikling under puberteten. Stadium to markerer starten på fysisk utvikling.

De nye reglene betyr at Lia Thomas, som i mars ble første transperson til å vinne et collegemesterskap i svømming. Thomas svømte tidligere i herreklassen.

Hun har uttrykket interesse for å delta i kvalifiseringsrundene til det amerikanske kvinnelandslaget i svømming, med sikte på De olympiske sommerlekene i Paris i 2024. Men fordi hun transisjonerte etter fylte 12 år, har ikke Thomas lenger muligheten til dette.

Vekker sterke reaksjoner

Den tidligere olympiske svømmeren Sharron Davies, som har ledet en kampanje mot transutøvere i kvinnesport, ønsket FINAs regelverk velkommen.

– Jeg er så stolt over FINA som endelig er modige nok til å stå opp for kvinnelige utøvere. Dette er et veldig bra grep og jeg håper alle de andre organisasjonene følger opp, sier Davies til Daily Mail.

Kardashian-kjendis og olympisk mester Caitlyn Jenner uttrykker også støtte til FINA:

– Rett skal være rett. Hvis du har gått gjennom mannlig pubertet, burde du ikke ha muligheten til å ta medaljer fra kvinner. Punktum, twitret Jenner.

Gruppa Athlete Ally, som jobber for lhbt+idrettsutøvere, mener enhver håndhevelse av de nye FINA-reglene vil være i strid med «personvern og menneskerettigheter».

– Kvalifikasjonskriteriene for kvinnekategorien slik de ser ut i regelverket [vil] overvåke kroppene til alle kvinner, og vil ikke kunne håndheves uten alvorlig brudd på personvernet og menneskerettighetene til enhver idrettsutøver som ønsker å konkurrere i kvinnekategorien, sier Anne Lieberman i Athlete Ally i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS