Katie Austra Stelmanis
Katie Austra Stelmanis

Austra starter på nytt

På singelen og musikkvideoen «Risk It» er det en sårbar og fortvilet Austra som forsøker å finne tilbake til seg selv.

Publisert Sist oppdatert

KATIE AUSTRA STELMANIS (34) har de siste ti årene og på tre album vært kjent som Austra. Den Toronto-basert latvisk-kanadiske musikeren har skrevet, produsert og framført all musikken selv på scenen, ofte med et band i ryggen. Mange fikk øynene opp for Austra da hun kom med singelen «Beat and the Pulse», med tilhørende video som lokket lesbefansen med nakne lesbiske dansere. Låta var fra debutplata «Feel it Break» (2011), var et manifest med store deler seksualpolitikk, og Stelmanis selv var ikke redd for å snakke om at hun er lesbisk.

På albumet «Olympia» (2013) var ikke den skeive politikken like synlig. Likevel var det nok å kjenne seg igjen i. Alle som har opplevd kjærlighetssorg og utroskap, kunne legge seg i fosterstilling og gråte sine modige tårer til singelen «Home»: «You know that it hurts me when you don't come home at night/My body can't rest unless you're sleeping by my side/You know that it hurts me when you stay away all night/What is it that keeps you there?/Keeping you occupied, from my heart/My heart».

Albumet «Future Politics» (2017) var et antikapitalistisk manifest, inspirert av blant andre kjønnsforskeren, filosofen og litteraturteoretikeren Judith Butler og poeten E. E. Cummings. Albumet minnet oss om at apokalypsen slett ikke er utenkelig, men kan komme som et resultat av menneskelige beslutningsprosesser.

I slutten av februar kom det omsider nye toner fra Austra som slapp singelen og musikkvideoen «Risk It». Låta viser en sårbar og fortvilet artist som forsøker å finne tilbake til seg selv.

«Jeg hadde mistet troen på mine egne ideer», sier Stelmanis i en pressemelding, og forklarer at hun manglet inspirasjon. Det hører med til historien at hun samtidig også følte seg fanget i et kjærlighetsforhold hun beskriver som «giftig».

«Det holdt på å slite meg i stykker. Jeg måtte kutte alle bånd og starte på nytt.»

«Risk It» er resultatet og viser en artist med ny giv og nye visjoner. Nå venter vi bare på nytt album og håper Norge står på lista når hun legger ut på turné.

Powered by Labrador CMS