f.v. Tobi Vail, Kathleen Hanna og Kathi Wilcox i Bikini Kill. Foto: Bikini Kill Records.

Bikini Kill til Øya

På 90-tallet briljerte det bifile feministikonet Kathleen Hanna i Bikini Kill. 12. august spiller de gjenforente riot grrrl-pionerene på Øyafestivalen i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Les også

Aktivisten Kathleen Hanna (50) fikk feminismen inn med morsmelka og ble på 1990-tallet et stort forbilde for en helt ny generasjon feminister over hele verden. Tidlig i sin fanzine-karriere var hun opptatt av sexisme og vold mot kvinner, og bestemte seg for å si sin mening om dette med «spoken-word»- opptredener. Hun holdt på med dette en stund, uten å få verken respons eller publikum. Frustrerende nok for Hanna som hadde mye på hjertet, men aldri syntes hun ble hørt.

I en samtale med en av sine favorittforfattere; Kathy Acker, ble hun rådet til å starte et band i stedet. Acker mente det ville gi henne mye mer innflytelse. Unge Hanna startet umiddelbart sitt første band Amy Carter sammen med to kunststudentvenner; Heidi Arbogast og Tammy Rae Carter. Etter en periode med turneer med hennes andre band, Viva Knieval, reiste hun tilbake til hjembyen Olympia. Her startet hun et samarbeid med Tobi Vail etter å ha sett henne på konsert med bandet The Go Team. Hanna fant også ut at Vail var redaktør av Jigsaw, en feministzine hun elsket.

Revolution girl style now
Deres første prosjekt sammen var en fanzine de kalte Revolution Girl Style Now, som senere utviklet seg til zinen Bikini Kill. Tobi og Kathleen hadde med seg enda en medstudent på dette prosjektet; Kathi Wilcox. Bikini Kill skrev om kjønnsdiskriminering i punk- og rockmiljøet og om seksuell trakassering.

For å få større oppmerksomhet om temaene, startet de tre opp et band som skulle skrive musikk om nettopp feministkamp og kvinnerevolusjon. Bikini Kill var ikke lenger bare et lite magasin, nå var det blitt et punkband også.

Debutplata til Riot Grrrl-bevegelsens jordmødre for punkscenen i Olympia fikk tittelen «Kill Rock Star». Bikini Kill ble selve pioneren i den feministiske bevegelsen med sitt sterke politiske budskap. Resten er rockehistorie.

Slagordet Revolution girl style now var selve grunnmuren i den kvinnelige punkscenen på 90-tallet. Riot Grrrl ble ikke bare de streite kvinnenes sentrum for politisk engasjement, også mange skeive sluttet seg til bevegelsen. Hanna er selv en sterk forkjemper for skeives rettigheter og har flere ganger snakket at hun som bifil kun er opptatt av personlighet – og ikke kjønn. I dag er hun gift med Adam Horovitz i Beastie Boys som hun har vært sammen med siden 1997.

Samarbeid med Joan Jett
Bandet Bikini Kill slapp flere EP-er og de samarbeidet med andre band i samme sjanger, som for eksempel britiske Huggy Bear. Turneen i Storbritannia ble høydepunktet i bandkarrieren og Riot Grrrl fikk mer og mer oppmerksomhet i media hvor Bikini Kill også ble kalt for «lederne» av hele bevegelsen. Dette mislikte Hanna sterkt. Hun følte at selve budskapet og den politiske agendaen forsvant i alt hysteriet.

Bikini Kill samarbeidet senere med Joan Jett på hennes da nyeste album. I gjengjeld hjalp Jett til med å skrive bandets nye singel «Rebel Girl», som ble Bikini Kills største hit. Bandet splittet opp i 1997, etter å ha gitt ut sitt siste album «Reject All American».

I fjor la Bikini Kill for første gang hele diskografien sin ut på strømmetjenester. Tidligere i år tok de det et skritt videre og annonserte en minireunionturné sammen – først spilte de fire konserter i USA, og så dro de til London der de hadde to konserter på O2 Academy Brixton.

Konsertene i London i juni overbeviste The Line of Best Fit om at bandet fortsatt har evnen til å gi unge, aspirerende musikere lyst til å plukke opp gitar, bass og trommestikker: «There’s also no doubt in my mind that this very night, a troupe of new, impassioned musicians were born. Because Bikini Kill let them know they could.»

12. august står Oslo og Øyafestivalen for tur og en ny generasjon kan få oppleve «Revolution girl style». Info: øyafestivalen.no

Kilder: wikipedia, index magazine, letigreworld.com

Powered by Labrador CMS