– Mange av dem begrepet er ment å omfatte, vil uansett ikke identifiserer seg med et tredje kjønn, sier Kyle Knight fra Human Rights Watch. Bildet er fra Nepal Pride i 2019.

Feil å telle tredje kjønn

Menneskerettighetsforkjempere i Nepal er skeptiske til kategorien «et tredje kjønn».

Publisert Sist oppdatert

NEPAL HADDE 29,3 millioner innbyggere i 2017. I neste års folketelling skal skeive for første gang også inkluderes og kartlegges. «Dette vil hjelpe med å få slutt på stigma og utfordringer lhbt-befolkningen opplever i møte med helsemyndigheter og utdannelsesinstitusjoner», sa Dhundi Raj Lamichhane ved landets statistikkbyrå. Han mener dette også vil lette arbeidet med å planlegge velferdsordninger og kvotesystemer.

Menneskerettighetsforkjempere er likevel skeptiske til at det å kunne krysse av for «tredje kjønn», har noen stor effekt: «Det har vært en mulighet i mange år allerede, men fortsatt gjør få dette, pluss at begrepet kan omfatte mange ulike legninger og identiteter – i tillegg til at mange av dem begrepet er ment å omfatte, uansett ikke identifiserer seg med et tredje kjønn», sa Kyle Knight fra Human Rights Watch.

Sarita K.C., leder for menneskerettighetsorganisasjonen Mitini Nepal, har samarbeidet med regjeringen i disse spørsmålene, men er ikke veldig imponert: «Noen har funnet ut at det er dårlig plass på skjemaene som brukes i folketellingen, og har derfor klumpet sammen en masse greier under begrepet ‘tredje kjønn’».

Kilde: The Himalayan Times

Powered by Labrador CMS