Kravet om å være klassifisert som tredje- kjønn på ID-kortet, vil få hijraer til å vegre seg imot å bruke tilbudet.

Må være tredjekjønn

Transpersoner skal inkluderes i gratis helseforsikring, men få kan benytte seg av tilbudet.

Publisert Sist oppdatert

PAKISTANS STATSMINISTER, Imran Khan, har kunngjort at landets «hijeraer» nå skal inkluderes i en statlig helseforsikringsordning, som i utgangspunktet hadde til hensikt å hjelpe de aller fattigste, de som tjener under to dollar om dagen. Under ordningen har de kunnet søke om å få utstedt et helseforsikringskort, som gir dem gratis tilgang på nødvendige helsetjenester.

Pakistans hijeraer er menn som kler seg som kvinner og har ulike roller, herunder som dansere, prostituerte, tiggere og som innehavere av magiske evner. Det store flertallet lever i fattigdom og blir ofte nektet behandling ved helseinstitusjoner.

Statsministeren forteller at landets regjering nå ønsker å ta ansvar for landets marginaliserte hijeraer, og at disse nå vil få tilgang til samme ordning uten å måtte gjøre rede for inntekt. Zerish Khan, prosjektansvarlig for Gender Interactive Alliance, synes initiativet er positivt, men tror ikke på at det er nok å «definere seg som hijera» for å få utstedt det viktige kortet: «Bare et fåtall i denne gruppa vil kunne benytte ordningen på grunn av kravet om å være klassifisert som tredjekjønn på det nasjonale ID-kortet, en ordning innført i 2009. Men de fleste hijeraer oppsøkte ikke myndighetene for å få et slikt ID-kort den gangen, av frykt for å bli stigmatisert», forklarer Khan.

Kilde: Reuters

Powered by Labrador CMS