Fritt Ord-premie til elevfilm

Publisert

Fredrik Opseth og Miriam Johansen ved Bjerke videregående skole fikk Fritt Ords tredjepremie for filmen «Min helt: Kim Friele». Der forteller Opseth om Frieles mot og hvordan det var å komme ut overfor mor. Fredrik Opseth (20) og Miriam Johansen (19) var blant de topp tre i konkurransen Ytringsfrihetens «Helter og antihelter». Der skulle de se nærmere på hva enkeltpersoner betyr og har betydd for ytringsfriheten. Lærerne gjorde Fritt Ord-konkurransen om til en skoleoppgave, der det var valgfritt å levere oppgaven inn til stiftelsen.

Full applaus

Da Fredrik og Miriam fortalte klassen at deres film «Min helt: Kim Friele» hadde vunnet 3. premie, slo læreren opp filmen på storskjerm. Ingen av elevene hadde sett filmen fra før.– Da fikk vi full applaus. Det var kjempegøy, forteller Fredrik, som også ble blank i øynene av tilbakemeldingenen da regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen delte ut prisen i Fritt Ords lokaler. Der holdt direktør Knut Olav Åmås og styremedlem Guri Hjeltnes og leder for priskomiteen Henrik G. Bastiansen taler. – Jeg fikk skryt for at jeg var flink til å ordlegge meg. Jeg ble skikkelig rørt av det, sier Fredrik. Juryen i Fritt Ord kaller filmprosjektet for «et rørende dokumentarisk portrett av en ung mann som viser hvilken betydning Kim Friele har hatt for ham og hvordan hennes mot har banet veien for og inspirert andre homofile.» Ifølge juryen har «filmen en effektiv bruk av nærbilder og hovedpersonens monolog, kryssklippet med rekonstruksjoner av opplevelsene han forteller om.» De skryter også av lyden og stemningen i «Min helt: Kim Friele»: «På lydsiden ligger et stillferdig piano under gjennom hele filmen, noe som bygger opp under den såre, men positive stemningen. Filmen er lavmælt og virker autentisk, samtidig er den både informativ og engasjerende.»

Lady Gaga førstevalg

De to elevene går i 3. klasse i Medier og kommunikasjon ved Bjerke videregående skole. Da Miriam begynte i klassen i fjor, ble de raskt kompiser og begynte å jobbe sammen med ideer til filmen. – Vårt første heltevalg var egentlig Lady Gaga. Men så byttet vi om til Kim Friele, fordi hun kunne være en helt for oss begge to, sier Miriam.  I fjor skrev Fredrik en oppgave om homofili. Da han lette etter kjente homopersoner på nett, poppet Kim Friele raskt opp i søkefeltet. –  Jeg visste ikke hvem Kim Friele var. Så ringte vi henne, og hun var heldigvis her i Oslo. Det var veldig inspirerende å høre på henne, hun snakket så åpent og bra om temaet, understreker Fredrik.Ifølge juryen får Fredrik «valget av Friele, sammen med fortellingen av sin egen historie, til å fremstå som modig. Slik blir han indirekte også selv en ytringsfrihetshelt.»

Stort øyeblikk

I filmen forteller Fredrik om perioden før han kom ut, og hvordan det løsnet da han kom ut ovenfor moren. Han hadde ikke snakket så mye med henne om homofili, og visste ikke hvordan hun ville stille seg til at hennes sønn var homo.– Min mor kommer fra den dominikanske republikk, der det ikke er så akseptert som her. Det var en lettelse at det gikk bra, forteller Fredrik.Scenene med moren og medelever er dramatiserte. Fredriks tante spiller rollen som mor, og Fredrik ble selv rørt da han så klippene under redigeringen.– De lignet veldig på slik det skjedde. Det var et stort øyeblikk for meg, å gå fra å være redd til å bli trygg, sier Fredrik.– Hva sier klassekameratene?– Jeg har ikke merket at noen har noe imot det. Alle liker Fredrik veldig godt, sier Miriam, og Fredrik stemmer i: – Jeg føler meg ikke forskjellig behandlet i det hele tatt.– Homo blir likevel ofte brukt som skjellsord i skolegården?– Ja, jeg hører det hele tiden, senest i dag. Men jeg lar det ikke gå inn på meg, for det sier ingenting om meg. Jeg ser på det som en usikkerhet i de som kaller hverandre det. Kanskje de ser på homofili som en form for svakhet. – Skal dere på Oslo Pride?– Ja, jeg var på paraden for første gang i fjor, det var en stor fest, kjempegøy. Med alle menneskene i gatene følte jeg nesten at det var flere folk enn på 17. mai, forteller Fredrik.– Det høres veldig morsomt og interessant ut, så jeg vil gjerne dra dit i år, sier Miriam. Mens Miriam går videre med en idrettsutdannelse og vil ha film som hobby, har Fredrik lyst til å fortsette med film og holder på å søke seg til Westerdahls skole. De to elevene får 10 000 kroner i premie. I tillegg skal de sammen med de andre prisvinnerne reise til Strasbourg for å besøke EU-parlamentet, Europarådet og Menneskerettighetsdomstolen.– Hva skal dere gjøre med pengene?– De går til utdanning for begge to, avslutter Miriam.Se hele filmen her:

Powered by Labrador CMS