– Lesbiske mer utsatt for sjikane

Publisert

– Jeg tror lesbiske sliter mer med sjikane i det offentlige rom enn det homsene gjør, og blir opprørt over at toleransen overfor lesbiske er så lav blant endel heteromenn, sier Per Gunnar Dahl, bystyrekandidat i Oslo for Ap. Etter å ha lest om at «Anna» og «Lene» ble utsatt for grov vold, etterlyser han en diskusjon om hvilke grep som kan tas for at lesbiske skal være tryggere i Oslos gater. Per Gunnar Dahl reagerte kraftig da han leste Blikk Netts intervju med «Anna» og «Lene» som ble slått ned på vei fra utestedet Naken natt til søndag. – Først ble jeg nesten flau over i det hele tatt å være mann. Dessuten blir jeg redd av å møte holdninger som tilsier at det er greit å slå de som provoserer deg og som er svakere enn deg. Vi har akkurat slukket lysene for en festival, og så blir to kvinner som holder hverandre i hendene utsatt for grov vold. Når Dahl snakker om at lesbiske møter mer sjikane i det offentlige rom enn det homsene gjør, kobler han det til seksuell trakassering. – Det er en manglende respekt for lesbiskes seksualitet hos endel heteromenn, og det henger sammen med pornotradisjonen og måten den framstiller at lesbiske likevel vil ha en mann. Jeg tror mange lesbiske opplever svært pågående sjekking, med påfølgende aggressivitet hvis man avviser uønskede tilnærmelser.

Menn bør engasjere seg

Per Gunnar Dahl forteller at han selv har opplevd å måtte gå imellom når lesbiske venninner av ham har fått en smell. – Grunnen til at det ikke er mer fokus på det, tror jeg kommer av en liknende underrapportering som det vi ser i andre tilfeller av vold og trakassering mot kvinner. På dette området føler jeg at menn, heterofile og homofile, burde engasjere seg mer i solidaritet med våre medsøstre. Dahl mener at Oslo kommune må passe på at ikke homoplanen blir en sovepute. – Volden og sjikanen som skjer i Oslos gater kan ikke bli en politidiskusjon. Homoplanen er fin på mange områder, eksempelvis i forhold til skolen, men den tør ikke adressere det som skjer ute i det offentlige gatebildet. Vi trenger en diskusjon om hvordan vi skal angripe dette, og vi trenger en kommune som jobber mer med å synliggjøre lesbiske rollemodeller, identitet og kjærlighet.

– Utestedene må skjerpe seg

Det må også gjøres noe med skjenkestedenes holdninger, mener Dahl. – Jeg har av og til sett klynger av heteromenn på utesteder med mange lesbiske. Det de har utstrålt er at de har vært på jakt, og ikke at de har vært der i solidaritet med kvinnene som har det gøy. Jeg mener utestedene der lesbene går, bør ha bedre styring, være mindre opptatt av penger i kassa og mer opptatt av sikkerheten til sine kvinnelige kunder. Det er behov for større siling i døra, mener Per Gunnar Dahl. Også i forbindelse med utestedene mener Dahl at Oslo kommune har et ansvar. – Oslo er en liberal skjenkeby. Da er det relevant å spørre om kommunen gjør nok for sørge for god nok sikkerhet for lesbiske og homofile som bruker skjenkestedene.

Powered by Labrador CMS