Solhjell: – Statens ansvar å støtte Skeivt arkiv

Publisert

Kulturminister Thorhild Widvey (H) mener Skeivt arkivs videre drift må finansieres av Universitetet i Bergen. – Ikke universitetets, men statens ansvar, mener SVs Bård Vegar Solhjell. Tidligere har private arkiver som Skeivt arkiv søkt om støtte hos Norsk kulturråd, men denne praksisen skal det være slutt på. Nå råder det usikkerhet om hvor støtten skal komme fra. Da stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (A) stilte skriftlig spørsmål til kulturminister Thorhild Widvey (H) om hvorfor ikke Skeivt arkiv er nevnt i statsbudsjettet for 2015, var svaret at arkivet må finansieres av Universitetet i Bergen (UiB). Siden Skeivt arkiv er igangsatt av UiB, som får årlige driftsbevilgninger over statsbudsjettet, må ifølge kulturministeren «også UiB ta stilling til den videre driftsfinansieringen av prosjektet.» Stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV) mener det helt klart er statens ansvar å sikre at Norges skeive historie blir bevart. – Det er feil å pålegge et universitet en slik oppgave. Vi mener at det er en viktig del av nyere norsk historie som må dokumenteres og at det er et nasjonalt anliggende. Vi foreslo derfor prosjektstøtte i vårt alternative budsjett, sier stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV). Ifølge Solhjell er ikke saken ferdig. – Vi kommer til å følge det videre opp i våre budsjetter, lover Solhjell.

Fikk Frieles arkiv

Skeivt arkiv har fått hele Kim Frieles arkiv og en rekke andre privatarkiv til disposisjon. I høst kom Frieles arkiv inn på listen over Norges dokumentarv. Hittil er Skeivt arkiv finansiert ved egeninnsats fra Universitetet i Bergen og prosjektmidler fra Stiftelsen Fritt Ord, Nasjonalbiblioteket og Norsk kulturråd. Særlig de to sistnevnte har sett behovet for arkivet og har bidratt med til sammen rundt 1,5 millioner i støtte for 2014 og 2015. Fra 2017 ønsker Skeivt arkiv å være et permanent ressurssenter. – Støtten fra Nasjonalbiblioteket og Kulturrådet og det at Frieles arkiv kom inn på listen over Norges dokumentarv viser at vi gjør et viktig arbeid. Utfordringen vår nå er å gå over til å bli en permanent ordning. Med prosjektstøtten overlever vi fra år til år, påpeker prosjektleder Runar Jordåen i Skeivt arkiv.     

Bred homostøtte

Homonettverkene i Ap, SV, Sp og Rødt har stått på for å få permanent støtte til Skeivt arkiv på dagsordenen. Landsstyrerepresentant i Rødt, Torill Frøise, tok initiativ til en uttalelse fra landsstyret i Rødt. Der heter det bl.a:«Fleirtalet i Stortingets kulturkomité - alle unntatt Frp sine medlemar - ba i ein merknad til Stortingsmelding 7 (2012-13), Arkivmeldinga, om at regjeringa burde vurdera å gi særskilt statleg støtte til eit slik arkiv. Kulturminister Torhild Widvey svara negativt på spørsmål om statleg finansiering på eit skriftleg spørsmål frå Rigmor Aasrud (Ap) tidlegare i månaden. Raudt krev at staten tek ansvar og løyver midlar til permanent drift av Skeivt arkiv.»Leder for Aps homonettverk, Kristin Bergersen er skuffet over svaret fra kulturministeren.– Thorild Widvey er blitt kritisert for å være en svak kulturminister, og det at hun ikke ønsker å støtte Skeivt arkiv bekrefter bare det inntrykket. Hun er åpenbart ikke interessert, og det er skuffende og synd. Vi har jobbet med å få støtte til Skeivt arkiv inn på budsjetter, men det er begrenset hva vi får til når vi ikke sitter i posisjon, sier Bergersen.

Propp i systemet

Morten Edvardsen i Sps homonettverk mener at regjeringen må ta ansvar og slutte å være en propp i systemet.– Norge har vært banebrytende internasjonalt på skeive rettigheter. Vi var det andre landet i verden som innførte partnerskapslov. Dette arbeidet som i stor grad er gjort av privatpersoner og -organisasjoner må nå dokumenteres. Hvis Høyre mener at de er et homoparti, så er de nødt til å ta ansvar i denne saken, sier Edvardsen. Åpne Høyres Jon Ole Whist og Ola Kvisgaard, medlemmer av Høyres bystyregruppe i Oslo, er enig med kulturministeren at støtten bør komme fra Universitetet i Bergen.– Åpne Høyre er primært opptatt av at de privatarkivene som finnes fra homokampen kan bli tatt vare på for fremtiden. Det sentrale er at materialet bevares, ikke nødvendigvis at det skjer under den ene eller den andre merkelappen. Vi synes det er svært skuffende dersom UiB med et budsjett på nærmere 3 milliarder ikke klarer å finansiere lagring, formidling og forskning basert på den verdifulle gaven de har fått av Kim, skriver Whist og Kvisgaard i en e-post.

Intervjuer over hele Norge

For å sikre at mest mulig av den skeive historien bevares, skal Skeivt arkiv samle inn materiale og gjøre intervjuer over hele Norge. – Vi jobber med å komme skikkelig igang med intervjuene og trenger mer penger til utstyr og reiser. Det er begrenset hva vi får til med prosjektmidlene. Vi har nå inne en søknad hos Fritt Ord, opplyser Runar Jordåen. 15. april har Skeivt arkiv sitt offisielle åpningsarrangement og lanserer en nettportal der mye materiale fra arkivet blir tilgjengelig.– Vi skal både fungere som et arkiv og et dokumentasjonssenter for de som trenger informasjon. Vi sitter på kompentansen og skal være en ressurs for resten av kultursektoren. For eksempel kan vi være med på å utvikle utstillinger på eksisterende museer, sier Jordåen.    

Powered by Labrador CMS